Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
10°C
NED.
26°C
11°C
Oceni objavo

Učenje in gibanje z roko v roki

Ljudska univerza Ajdovščina je skupaj s partnerji za letošnji osrednji dogodek Tedna vseživljenjskega učenja 2018 (TVU) pripravila medgeneracijski pohod 'Učenje in gibanje z roko v roki', ki je potekal v sredo, 16. maja 2018.
Udeležence, ki so se v lepem številu zbrali pred Ljudsko univerzo Ajdovščina je najprej pozdravila Eva Mermolja, direktorica Ljudske univerze Ajdovščina. V pozdravnem nagovoru je poudarila pomen vseživljenjskega učenja za razvoj posameznika in družbe. Izpostavila je, da se učenje dogaja resnično na vsakem koraku našega življenja, da je priložnosti za učenje na vsakem koraku res veliko in da je učenje lahko zelo zabavno, sploh ko se učimo skupaj in drug od drugega. "Ljudska univerza Ajdovščina tudi letos prevzema vlogo območnega koordinatorja prireditev. Skupaj z 52 partnerskimi organizacijami pripravljamo skoraj 100 različnih dogodkov, ki se bodo zvrstili v maju in juniju. Z njimi širimo idejo vseživljenjskega učenja po Zgornji Vipavski dolini, krepimo sodelovanje med partnerskimi organizacijami, povezujemo ljudi in na ta način tudi krepimo skupnost. Z vsemi temi dogodki in prireditvami, ki potekajo po številnih krajih in vaseh, prispevamo svoj del k pestremu dogajanju v naši dolini. Vse to nas kot skupnost bogati, tako kot pridobljeno znanje bogati vsakega posameznika," je še povedala direktorica ljudske univerze.

V nadaljevanju je pohodnike nagovoril tudi častni pokrovitelj TVU 2018, župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Veliko množico udeležencev, ki so se zbrali pred ljudsko univerzo je spomnil na osrednji dogodek lanskega Tedna vseživljenjskega učenja. Na njem so učenci osnovnih šol, dijaki Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina in udeleženci izobraževanja odraslih iz občine Ajdovščina pisali županu razglednice z vprašanji, željami in pobudami. Župan je nekaj najbolj izvirnih želja, pobud in misli v nagovoru tudi prebral. Udeležencem je zaželel čim bolj uspešen in učenja ter novih spoznanj poln pohod.

Zbrana množica je svojo pot nadaljevala najprej skozi mestno središče do mosta čez Lokavšček, kjer jih je čakala prva učna točka z gibalno kreativnimi nalogami. Zanje je poskrbela fizioterapevtka iz Centra za krepitev zdravja, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma Ajdovščina. Pot se je nato nadaljevala po Vilharjevi ulici do Hiše Mladih v Palah, kjer je udeležence v plesne ritme zumbe pospremila Elena Mikuž.  Najbolj jih je navdušila pesem Gremo na vrh sveta. Glavno sporočilo pesmi, da je lahko prav vsak prvak in junak, če se le povezuje z drugimi in od njih sprejema znanje in izkušnje, je tudi vodilo vseživljenjskega učenja. Segreti od ritmov zumbe so udeleženci svojo pot nadaljevali do Lavričeve knjižnice, kjer jih je najprej pozdravil direktor knjižnice Artur Lipovž. Gospa Zdenka Žigon je s pomočjo kamišibaja zbrani množici povedala zgodbo o Raheli in Pepetu. Jože Likar pa je razmigal možgane s pomočjo rebusov, ki jih izdeluje sam.

Pohod se je zaključil na Ljudski univerzi Ajdovščina z zeliščno pogostitvijo, ki so jo pripravile zeliščarke iz študijskega krožka Sivka in študijskega krožka Zeliščna mavrica. Za krajši kulturni program so poskrbele pevke dramsko-pevske skupine Zarja, ki deluje v sklopu Društva upokojencev Ajdovščina. Udeleženci programa PUM-O pa so program dopolnili s predstavijo XXL glasbil in novega PUM-O komada.

Medgeneracijski pohod je dokazal, da gresta učenje in gibanje z roko v roki ne glede na starost ali na vsebino učenja, le zavedati se je potrebno pomena, ki ga za življenje in delovanje posameznika ima vseživljenjsko učenje.

Vabim vas, da se udeležite še katerega od dogodkov in zajemate znanje z veliko žlico, vsak dan na vsakem koraku vse življenje. Pa tudi kasneje prav prijazno vabljeni, da prikorakate na našo ljudsko univerzo, kjer je priložnosti za učenje čez vse leto res veliko.

Ksenja Sulič, Ljudska univerza Ajdovščina

Oglejte si tudi