Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
11°C
-1°C
ČE.
15°C
-2°C
Deli
10717

Avtohtone vipavske sorte združene v Šmarjah

Rojstni kraj Matije Vertovca je letos dobil še en živ spomenik temu velikemu rojaku in vipavski vinorodni tradiciji: v Šmarjah so člani Turističnega društva Vinoreja Šmarje posadili planto avtohtonih vipavskih trt.

V Šmarjah smo pred tremi leti s pomočjo občine Ajdovščina uredili turistično-informativno točko ob glavni cesti. Člani in članice TD Vinoreja Šmarje smo posadili in uredili latnik s trto vrtovko, ki je letos prvič obrodila, postavili smo dve informativni tabli z zemljevidom, opisom zgodovine in zanimivosti naših krajev in seznamom domačih ponudnikov. Obiskovalci si lahko ob tem odpočijejo na klopeh in mizah, ki sooblikujejo plato, poleg pa smo nasadili še sadno drevje.

Ker turistična postojanka stoji na precej visoko nasutem zemljišču, smo se odločili, da ga bomo še dodatno utrdili. Porodila se nam je ideja, da bi tod lahko nasadili planto zanimivejših vipavskih avtohtonih sort, saj takšnega nasada, namenjenega turistom, še ni. Za pomoč smo zaprosili strokovnjakinjo Andrejo Škvarč, ki deluje v selekcijskem trsničarskem središču v Vrhpolju in skupaj izbrali dvanajst zanimivih domačih sort. Ko so pobudi pritegnili tudi na ajdovski občini, smo s sorazmerno nizkimi stroški navozili skoraj 250 m3 materiala in teren dobro utrdili. Še pred našo tradicionalno majsko prireditvijo Med Šmarenskimi griči smo tako izravnali in pripravili teren za novo planto, postavili novo ograjo in rakle za trte. Trte smo posadili posamezno, vzgojene bodo na star način, tako da bodo s šparoni privezane na 'padaliče', mladje pa bo vezano v 'kolone', s čimer bo planta imela vlogo ohranjanja vinogradniške dediščine. V naši planti v osrčju Šmarij in obenem nasproti Vertovčeve spominske sobe tako že rastejo guštana, malvazija, rebula, vitovska grganja, vrtovka, glera, pergulin, zelen, pinela, pikolit, peteršiljasta žlahtnina, rdeča pokalica in refošk. Želeli bi si še merlot, barbero, laški rizling, planinko, klarnico in seveda poljšakico, ki je doma prav iz Šmarij. Vipavski avtohtoni planti bi radi dali dokončno obliko prihodnje leto, ko nameravamo tudi ustrezno označiti trte z opisom njihovih značilnosti.

Verjamemo, da si bo marsikdo z zanimanjem ogledal našo avtohtono vipavsko planto v vseh letnih časih, prva večja priložnost bo že ob bližajočem se Pohodu po Vertovčevih poteh v novembru.

Darko Poljšak

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!