Skupina zagnanih gostincev je izvedla tradicionalni dan za krodegine, ki so ga (5. februarja 2024) že sedmo leto izpeljali v gostilni Ukmar v Dutovljah. Letos je na ocenjevanje, ki ga je opravila 11-članska strokovna komisija pod vodstvom novinarja s področja kulinarike Tonija Gomiščka, prispelo 65 vzorcev krodeginov iz cele Primorske in zamejstva.
Krodegin (kožarica) je najstarejša oblika klobase in velja za revno varianto izdelkov iz svinjine. K nam je prišla iz Italije, kjer jo poznajo že dva tisoč let.
Okus in kvaliteta kožaric, pri katerih so zelo pomembna razmerja med sestavinami (po tretjino mora biti kože, mesa in slanine), se iz leta v leto izboljšuje tudi po zaslugi ocenjevanj.
Na letošnjem je absolutni zmagovalec postal Stanko Vidmar iz Lokavca, ki je poleg praktične nagrade prejel še sliko dutovskega slikarja Adija Žvaba z motivom kraških peric.
Stanko Vidmar, ki je bil na lanskem ocenjevanju četrti, je bil z letošnjim osvojenim prvim mestom nadvse zadovoljen, kajti »s tem smo odpravili kakšno napako, ki smo jo delali pri izdelavi krodeginov v lanskem letu.« Po upokojitvi (geometer na Primorju in CPG) se je z dušo in srcem posvetil kmetijstvu. Vzreja štiri do pet prašičev: »Krmimo jih z doma pridelanimi poljščinami in žiti - od krompirja, korenja, pese, ječmena, detelje … Poleg klobas pridelujem še salame, tlačenke, ocvirke, mast … Ukvarjamo se tudi s pridelavo zelenjave in sadja in ohranjamo semena starih avtohtonih sort,« pove Stanko Vidmar.
Z izbranimi jedmi iz krodeginov se je številnemu občinstvu med drugimi predstavila tudi Kmetija Arkade Cigoj iz Črnič.
Olga Knez, tekst in foto



