Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Športno kinološko društvo Ajdovščina več kot uspešno

ŠKD Ajdovščina ima za sabo že veliko let uspešnega delovanja. Poleg osnovnih dejavnosti, torej klasičnega šolanja psov z poudarkom na pripravi psov za bivanje v urbani sredini pa v društvu deluje tudi tekmovalna skupina, ki predstavlja društvo širši javnosti.
Tekmovalna sezona 2015 je zaključena in tudi letos so napori našega dela poplačani z odličnimi rezultati. V našem klubu delamo z vsemi psi, ne glede na pasmo, kajti pomembna je volja in želja vodnika po delu s psom. Velik poudarek dajemo na delo po programu IPO in IPO FH. IPO (VO,1,2,3) ali klasika je program, ki je sestavljen iz treh disciplin. Sled, poslušnost in obramba. Je najstarejša disciplina in je nastala kot preizkus naravnih danosti nemškega ovčarja. Te so: želja po delu, inteligenca, pogum, vztrajnost, obrambni nagon in sodelovanje s človekom. Šolanje je zahtevno, saj je potrebno psa učiti vse tri discipline skupaj. In vsak, ki je kdaj šolal psa po programu IPO ve, koliko truda in odrekanja, samodiscipline in vztrajnosti je potrebno, da psa pripraviš na tekmovanja.

Kljub prizadevanju nekaterih društev in spremenjenemu načinu točkovanja, je sledarski ekipi ŠKD Ajdovščina uspelo ponoviti uspehe iz prejšnjih treh let in že četrtič zapored osvojiti naslov Ekipnega državnega prvaka v sledenju 2015. V najtežji kategoriji IPO-FH je v skupnem seštevku naslov drugega najboljšega pripadal dolgoletnemu članu Stanu Štrancarju  s psom Erazmusom Karstimavom. V kategoriji IPO 3 pa je v skupnem seštevku Egon Savnik s psom Atosom prav tako zasedel odlično drugo mesto. S tekmovanji pa je zaključil Dušan Pogačar s svojim starejšim psom, supersmrčkom Balujem, ki je bil lani državni prvak po IPO FH.

Na državnem prvenstvu šolanih psov, ki je potekalo 24. in 25. oktobra v Slovenski Bistrici, pa je Janko Pišot s psičko Cindy dosegel najvišje število točk in tako postal Državni prvak po programu Bbh .

V skupnem seštevku za Pokal Vomar je po programu IPO VO Izidor Kalin s psom Lotusom del Nasijem dosegel drugo mesto, Boštjan Kumar z Blekijem pa tretje mesto.  Po programu Bbh pa je Janko Pišot zasedel tretje mesto.

Naša ekipa je bila najštevilčnejša na vseh tekmovanjih šolanih psov, kar kaže da v klubu ne spimo, temveč pridno in trdo delamo in se s svojim delom tudi predstavimo in s tem tudi dokažemo.

Seveda pa ne smemo pozabiti in ne omeniti tudi uspehov ostalih članov, nekateri med njimi so svojo tekmovalno pot šele začeli –  Petra z Blumom, Aljaža z Ventom, Rada z Arijem, Marjana s Kustijem, Bojana z Dalasom in seveda naših deklet Eve s Spikom, Veronike z Demi in Sky, Anje z Rambom, Hane s Kanom in Nataše z Halom. Glede na številčnost tekmovalne skupine mislim, da nam za prihodnost in prepoznavnost društva ni treba skrbeti.

Na koncu naj se v imenu ŠKD Ajdovščina zahvalim vsem, ki nam pomagajo pri našem delu. V prvi vrsti so to člani in upravni odbor kluba. Tekmovalci, ki nosijo naše ime doma in v tujini, Občina Ajdovščina, KZS, Božo Simonič, Slovenska vojska z svojo veterinarsko enoto v Primožih in vsi tisti, ki nam kakorkoli pomagate pri naši dejavnosti.

Lep kinološki pozdrav,

A.D., ŠKD Ajdovščina

Oglejte si tudi