Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Košarkarska izkušnja za osebnostni razvoj

Da je šport eno izmed najbolj vzgojnih sredstev, dobro vemo vsi, a le redko kdo se zaveda, koliko dejansko lahko pripomore k odraščanju otrok in najstnikov v osebnosti z 'normalnim' razmišljanjem, če je uporabljen kot vzgojno orodje.

Se pa tega še kako zavedamo v Košarkarskem klubu Ajdovščina. Prav v ta namen za mlade košarkarje tekom sezon organiziramo veliko dejavnosti (poleg stalnih treningov seveda), s katerimi staršem igralcev pomagamo pri usmerjanju nadebudnežev k zdravemu odraščanju, saj smatramo, da lahko le dobro vzgojen otrok, kasneje mladostnik, zrase v dobrega košarkarja. Prav zato je v klubu vzgoja na prvem mestu.

Enega takih projektov, ki je imel predvsem vzgojni namen, smo izpeljali v tednu pred veliko nočjo. V ponedeljek, 14. aprila, so se tako na Dunaj odpravili fantje letnika 2002 in 2003, kjer so odigrali velikonočni turnir, ki nosi uradno ime Osterturnier Wien 2014. Košarkarski 'izleti' v tuje države so za naš košarkarski klub v zadnjih nekaj sezonah postali že stalnica, saj smo se dunajskega turnirja udeležili že tretje leto zapored.

Turnir je eden boljših in večjih turnirjev v Evropi, ki poteka že vrsto let in ima zelo bogato tradicijo. Turnirja se vsako leto udeleži več kot 500 ekip iz različnih držav (letos iz 23 držav – evropskih, pa tudi z ostalih celin). Samo tekmovanje je razdeljeno v starostne kategorije od najmlajših U12, pa vse do kategorije U22. Seveda je turnir namenjen tako ženskim kot moškim ekipam, med udeleženci turnirja pa lahko najdemo tudi podmladke zelo uglednih košarkarskih klubov. Letos so na primer na turnirju nastopale mlajše selekcije berlinske Albe, moskovskega CSKA in še marsikaterega kluba, ki s člansko ekipo nastopa v različnih evropskih tekmovanjih. Slovenijo sta zastopala ljubljanski klub KK Janče in Košarkarski klub Ajdovščina.

Štirinajst ajdovskih košarkarjev, razdeljenih v dve ekipi, skupaj z dvema trenerjema, je v slabem tednu dni odigralo devet tekem proti kvalitetnim nasprotnikom. Ena izmed ekip se je uspela v zelo močni konkurenci uvrstiti v osmino finala, dlje jim proti zelo dobrim nasprotnikom žal ni uspelo. Je pa prav vsaka tekma še kako pripomogla h košarkarskemu razvoju vseh udeležencev odprave. Peklenski ritem (tako fizično kot tudi psihično) je igralce dodobra zdelal, saj je za njimi verjetno eden izmed najbolj napornih tednov, ki so jih kdajkoli doživeli. Za marsikoga izmed mladih ajdovskih levov je bila to prva izkušnja daleč od domačega okolja, brez staršev, kar je bila za fante dobra šola za življenje.

Jan Zavrtanik, vodja mladinskega pogona KK Ajdovščina: »Dunajski turnir je zelo kvalitetno organiziran dogodek, ki vsako leto združi okrog 6000 otrok, mladostnikov in trenerjev pod isto streho. Konkurenca na turnirju je zelo močna. Temu smo bili priča tudi letos, ko se našim fantom žal ni uspelo uvrstiti dlje od 1/8 finala. To še dodatno priča o vrednosti rezultatov iz predlanske in lanske odprave, ko je ekipa letnika 2000 domov prinesla najprej drugo, nato pa celo prvo mesto. Je pa košarkarski del tisti manj pomemben del celotne zgodbe. Rezultati na takih turnirjih so, z našega vidika, povsem postranska stvar. Na prvem mestu je izkušnja, ki si jo igralci pridobijo s tem, ko se za teden dni odmaknejo iz svoje realnosti, stran iz varnega okolja, v (za njih) neznano. S tem so nekako prisiljeni odraščati, saj so v dneh, ko so odmaknjeni od staršev, odgovorni za svoja dejanja, pa čeprav pod stalnim nadzorom trenerjev. Verjamem, da je zaradi tega neverjetno aktivnega tedna prav vsak od udeležencev pridobil dragoceno izkušnjo, ki mu bo pomagala pri nadaljnjem osebnostnem in pa tudi košarkarskem razvoju. Za vedno pa bodo ostali spomini na druženje s soigralci. Zadovoljen sem s tem, kako se je naše gostovanje v Avstriji odvilo. In prav zaradi tega bomo tudi v bodoče organizirali podobne dejavnosti.«

KK Ajdovščina

Oglejte si tudi