Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
16°C
4°C
JUTRI
21°C
0°C
Deli
11751

Sopotniki – brezplačni prevozi za starejše

V občini Ajdovščina se 10. septembra začenja poizkusno enoletno obdobje brezplačnih prevozov za starejše občane, upokojence. Storitev bo izvajal Zavod Sopotniki ob podpori Občine Ajdovščina in Zavoda za šport Ajdovščina.

Sopotniki bodo od 10. septembra naprej starejšim občanom zagotavljali prevoze na območju občine Ajdovščine, pa tudi do Vipave ali šempetrske bolnišnice – vsak delovni dan od 8. do 16. ure. Prevoze bodo zagotavljali z električnim vozilom, e-golfom, ki ga je najela Občina Ajdovščina in bo namenjeno le za opravljanje brezplačnih prevozov starejših občanov. Vozniki Sopotnikov so prostovoljci vseh let in poklicev, ki svoje redne obveznosti lahko uskladijo s prostovoljskim delom.

Prevoz pri Sopotnikih se naroča teden dni vnaprej. Takšen način rezervacije namreč omogoča, da se prevoze zagotavlja kar se da največjemu številu uporabnikov. Občani, starejši od 60 let, ki ste v pokoju, boste teden dni prej naročili prevoz na telefonsko številko 051-33-99-44. V naročilu boste navedli kam in kdaj se želite peljati ter kdaj vrniti. Prevoz se zabeleži in rezervira za vas. Poleg prevozov bo starostnikom zagotovljeno tudi spremstvo prostovoljca, ki jih bo po potrebi pospremil k zdravniku, po nakupih ali drugih opravkih, ga počakal in odpeljal nazaj domov. Koordinator Sopotnikov v Ajdovščini bo MKC Hiša mladih, usposabljanje koordinatorja in prostovoljcev bo zagotovil Zavod Sopotniki.

Vabljeni tudi prostovoljci, ki želite pomagati, radi vozite in spoznavate nove ljudi ter kraje. Vaša naloga bo po dnevnem razporedu opraviti vnaprej rezervirane prevoze. Prijavite se lahko na 041-889-592 ali pa preko spletnega obrazca http://www.sopotniki.org/prijava.php. Prvo usposabljanje za prostovoljce v Ajdovščini bo 6. septembra med 9. in 11. uro v MKC Hiša mladih.

Zavod Sopotniki storitev brezplačnih prevozov za upokojence nad 60 let izvaja že v devetih slovenskih občinah. Poslanstvo zavoda je preprečiti, prekiniti izoliranost in osamljenost starejših, predvsem iz odročnejših, manjših in oddaljenih krajev, ki nimajo avtomobila, ali pa so prometne povezave slabe in prav zato skoraj ne zapuščajo doma: »Z brezplačnimi prevozi jim omogočamo, da se udeležujejo kulturnih dogodkov, srečanj društev, obiskujejo prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino ipd. Tako lahko ne le samostojno in brez skrbi opravijo nujna opravila, temveč tudi spletajo nova poznanstva in prijateljstva ter ohranjajo družabne stike s širšo okolico, ki jim je sicer brez avta predaleč in s tem nedosegljiva,« pravijo v Sopotniku.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi