Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija v Zagreb

Društvo Most – univerza za tretje življenjsko obdobje iz Ajdovščine je zadnjo novembrsko soboto na pobudo astronomskega krožka pripravilo ekskurzijo v Zagreb.

Ekskurzije so že nekaj let ena izmed oblik povezovanja med člani posameznih dejavnosti in krožkov znotraj društva. Tako je astronomski krožek z mentorjem prof. Fedorjem Tomažičem v preteklih letih organiziral več ogledov planetarijev  v bližnjih mestih Avstrije, Italije in Hrvaške. Članom astronomskega krožka sta se tokrat pridružila še zgodovinski in umetnostnozgodovinski krožek, pa tudi med drugimi člani društva je bilo veliko zanimanja za obisk hrvaške prestolnice.

Že na poti proti Zagrebu sta nas mentorica zgodovinskega krožka prof. Zdenka Žigon in turistična vodnica seznanili z nekaterimi manj znanimi dejstvi  iz zgodovine krajev, mimo katerih nas je vodila pot. V planetariju Tehniškega muzeja smo osvežili znanje o ozvezdjih, ki jih je moč videti na nebu v tem času. Sledil je voden ogled bogate zbirke v muzeju Mimara, kjer so na svoj račun prišli ljubitelji umetnosti iz različnih zgodovinskih obdobij ter žanrov. Ob ogledu Kaptola, Zgornjega mesta ter Trga bana Jelačića smo zvedeli mnoga dejstva iz zgodovine posameznih objektov ter o pomembnih osebah, ki so bile povezane z njihovo izgradnjo.

Preostali čas do odhoda avtobusa je bil namenjen ogledu Ilice in sosednjih ulic, kjer so se prav na ta dan v Zagrebu začenjale tradicionalne prednovoletne prireditve.

Z. B.

 

Oglejte si tudi