Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
24°C
14°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Oblikovanje tekstilnih izdelkov z vizijo in dodano vrednostjo

V novembru smo se v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina pogovarjali z gospo Vido Ipavec z Ustij, ki je po poklicu tekstilno obrtni konfekcionar in je morda njen primer lahko zgled tudi drugim brezposelnim šiviljam, saj se je po izgubi zaposlitve na Tekstini d.d. odločila za samozaposlitev.

Ko so se v Sloveniji začela tekstilna podjetja zapirati in so šivilje postale brezposelne, je Ljudska univerza Murska Sobota pod vodstvom Andragoškega centra Slovenije razvila program Oblikovalka tekstilnih izdelkov z elementi tradicionalne tekstilne dediščine. Program, ki so ga do sedaj izvajali v Murski Soboti in v Črnomlju, je namenjen osebam z znanjem šivanja, čutom za estetsko oblikovanje ter željo po podjetniškem delovanju. Brezposelne osebe z znanjem šivanja spodbuja k samoiniciativnosti in podjetnosti, k ohranjanju kulturne dediščine in razvoju turizma. Ljudska univerza Ajdovščina je vpisana v register zunanjih izvajalcev programov Zavoda RS za zaposlovanje in kot edina na Primorskem ponuja omenjeno usposabljanje ter nova znanja brezposelnim v širšem okolju.

V novembru smo se v prostorih ljudske univerze pogovarjali z gospo Vido Ipavec z Ustij, ki je po poklicu Tekstilno obrtni konfekcionar in je morda njen primer lahko zgled tudi drugim brezposelnim šiviljam, saj se je po izgubi zaposlitve na Tekstini odločila za samozaposlitev.

Povedala nam je, da ima dolgoletne delovne izkušnje šivanja in si je že več časa želela šivati tekstilne izdelke za hišne ljubljenčke. Ko je postala brezposelna, je vztrajno iskala možnosti za zaposlitev, informacije in nova znanja. Udeležila se je različnih izobraževanj, tudi na Ljudski univerzi Ajdovščina, saj pravi, da znanja ni nikoli preveč. Pred letom dni se je odločila, da izkoristi možnost finančne pomoči na Zavodu RS za zaposlovanje in je odprla Šiviljstvo Tačka šiv s.p., ki poleg šivanja za hišne ljubljenčke, nudi šivanje po meri, šiviljska popravila, dekorativno šivanje in še marsikaj, kar si lahko ogledate na njeni FB strani.

Gospe Vidi smo predstavili naš program za šivilje in ji pokazali film, objavljen na spletni strani www.lu-ajdovscina.si/za_brezposelne, ki prikazuje zgodbo udeleženk iz Prekmurja, njihov pogum na novi poti in ustvarjalne ideje. Vprašali smo, jo kaj meni o znanjih, spretnostih, izkušnjah, ki jih potrebuje oseba - oblikovalka tekstilnih izdelkov z elementi tradicionalne tekstilne dediščine?

Prepričana je, da bi bila njena samostojna pot veliko težja, če ne bi imela zelo raznolikih znanj in izkušenj. Marsikatera šivilja, ki ima strokovno izobrazbo, znanja šivanja, smisel za oblikovanje, nima dovolj idej ali podjetniških ter prodajnih veščin. Zato meni, da bodo zanje gotovo dobrodošla vsa znanja, ki jih bodo v programu Oblikovalka tekstilnih izdelkov z elementi tradicionalne tekstilne dediščine podajali strokovnjaki s področja tekstilstva, oblikovanja, etnologije, ekonomije … Predvsem pravi, da tekstilni izdelki, v povezavi z lepoto, zanimivostmi Vipavske doline in s kulturno dediščino, lahko postanejo umetnost, blagovna znamka z dodano vrednostjo, ki bo zanimiva za bolj zahtevne kupce. Tudi sama skrbi za lasten razvoj in skuša svojim strankam ponuditi vedno kaj novega. Nekaj izkušenj vodenja, organiziranja dela je pridobila kot vodja izmen v konfekciji, zato ve, kaj pomeni skrbeti za kakovost in ekonomičnost dela. V preteklem letu se je srečala z marsikaterim izzivom, kot je nabava ustreznih strojev, ureditev prostora glede na zahteve zakonodaje … Vedno razmišlja o tem, kako uskladiti stroške dela, materialov pa še česa z željami stranke, da bo izdelek tudi cenovno privlačen. Na njeni poti so ji pomagali nasveti različnih strokovnjakov iz Zavoda RS za zaposlovanje, Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina, iz Inštituta za varnost Lozej d.o.o. Ajdovščina, iz Trgovine Polonca Ajdovščina, pa še kdo. Prav ji je prišla tudi pomoč hčerke, ki ji pomaga pri oblikovanju zunanje podobe in promocijskih materialov. Prav zato vsem, ki jih veseli razvoj različnih tekstilnih izdelkov, šivanje, aranžiranje in prodaja priporoča, da poiščejo znanja, ki jim bodo olajšala samostojno pot. Meni, da je smiselno tudi povezovanje šivilj v obliki socialnih podjetij, saj je tako laže šivati, iskati stranke, voditi računovodstvo, …

Ugotovili smo, da je gospa Vida dinamična, ima zanimive ideje in se ne ustraši novih izzivov, saj uživa v nalogah, ki jih je na prvi pogled morda nemogoče izpeljati. Vse, ki ste ji podobni in ki v omenjenem programu vidite priložnost za novo pot, vabimo, da se oglasite na informativnem dnevu, ki bo na Ljudski univerzi Ajdovščina v torek, 16. decembra ob 16.30 uri.

Helena Furlan

Oglejte si tudi