Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

'Ljubezen po slovensko'

Šolsko leto 2014/2015 se je v programu Projektno učenje za mlajše odrasle – PUM začelo na dinamičen način. Dvajset udeležencev si je že na samem začetku zastavilo veliko ambicioznih ciljev. Udeleženci pod vodstvom mentorjev veliko časa posvečajo učenju in opravljanju izpitov, tisti, ki že imajo poklic, pa intenzivno iščejo zaposlitev.

Tudi v letošnjem šolskem letu nam pri delu pomagajo prostovoljci, ki s svojimi znanji in izkušnjami pripomorejo k večji učinkovitosti programa. Njihova pomoč pa je nepogrešljiva tudi pri izvajanju izbirnih projektov. Letos nadaljujemo z izbirnim projektom Združujem in ločujem, v okviru katerega smo v preteklem šolskem letu veliko spoznali glede recikliranja in varovanja okolja. Vsak teden izvajamo interesne delavnice na temo ekologije, naučili smo se, kako reciklirati različne materiale in jih koristno uporabiti za druge namene. Iz starih palet smo naredili kavč, iz starega jeans blaga izdelali nakit ... S tem projektom nadaljujemo tudi v tem šolskem letu.

Letošnja skupina udeležencev je izredno pestra in zanimiva, različni karakterji, različne želje in interesi ljudi pripomorejo, da je v programu vedno zabavno. Povezovanje sproščenosti in strokovnosti pripomore k večji učinkovitosti programa pri doseganju ciljev. Tako kot v šoli tudi na PUM-u nastajajo nova prijateljstva, simpatije, iz katerih se nemalokrat razvije tudi ljubezen.

In prav to – simpatija, je privedla do zanimivih zamisli za nov izbirni projekt. Odločili smo se, da pripravimo gledališko predstavo na temo ljubezni, vendar ne brez PUM-ovskega pridiha. Po idejni zasnovi in scenariju  udeležencev PUM-a smo začeli z gnetenjem dialogov, v katerih smo se dotaknili tipičnih stereotipov in predsodkov, ki vladajo v  družbi … nastala je komedija, polna zapletov, v katerih se prepletajo usode likov, ki karikirajo današnje tajkune, prelestne dame, spletkarske lepotice, marginalne osebe, zavistne situacije, iskanje življenjskih poti, odnose otroci – starši, mož – žena ter zaplete v poslovnem svetu … rdeča nit pa je ljubezen, ki kot vedno premosti vse ovire.

Odlomek iz scene v parku, kjer se spoznata in zaljubita fant iz bosanske družine, Meho Bosković - Bosko, in prijetno, marljivo dekle, Lepa Vida, iz slovenske družine tajkuna Čuk Noris Novaka. Med njima takoj preskoči iskrica naklonjenosti in Bosko jo povabi na zmenek:

Bosko: »Bi šla ti z mano na en hot dog?«

Lepa Vida: »Hm, žal sem vegetarijanka, hrenovk ne maram.«

Bosko: »Kaj pa ene čevape ili pleskavicu?«

Lepa Vida: »To bi pa šlo!«

Bosko je popolnoma zaslepljen od lepote Lepe Vide, a na poti njune nežne ljubezni je kar nekaj ovir, zato skupaj pripravita načrt, s katerim se njuna zgodba srečno izteče.


Premiera komedije »LJUBEZEN PO SLOVENSKO« se bo zgodila  v petek, 12. 12. 2014, ob 18.00 uri v dvorani Prve slovenske vlade v Ajdovščini.

Vabljeni vsi mladi, starši, sorodniki, učitelji, ki lahko mlade spodbudite k vključitvi v program PUM, saj bomo v letu 2015 povabili nove udeležence.

Pridite in nasmejte se z nami! Vstop  prost.


Program PUM je za udeležence brezplačen, saj ga sofinancira Zavod RS za zaposlovanje iz EU - Socialnega evropskega  sklada.

Nives Derman, Anja Jamšek Furlan

 

Oglejte si tudi