Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Mali umetniki med nami in o nas

Umetnost, stvari videti z 'drugačnimi' očmi. Vsako oko je pogled zase, edinstven, kot je človek sam. Umetnost združuje načine izražanja, ki jih omogoča človeku pogled v stvarstvo iz oz. skozi sebe samega. V vsakem umetniškem delu je udahnjena duša avtorja. Otroško oko vidi svet drugače. Zato ima ta majhnost izredno veličino prav v svoji iskrivi odkritosrčnosti in naravnosti.
Kolikšna je ta vrednost nam sporoča magistra znanosti, profesorica likovne vzgoje,  strokovna sodelavka otroških revij Cicido, Ciciban ter Cici umetnij, ilustratorka v reviji Mavrica, avtorica knjige Velike umetnine za male umetnike, Silva Karim. Skozi ali preko likovnih tehnik vstopa v svet otroka. Otrokom približuje svet kot ga vidijo umetniki in odraslim svet kot ga vidijo otroci.

Z  mag. Silvo Karim smo otroci iz vrtca na OŠ Danilo Lokar doživeli dopoldne v času in prostoru umetnika, pedagoga, ki v družbi otrok zažari prav tako nežno in polno kot njegova dela. Predstavila nam je svoje skulpture – izdelke iz gline, zaupala nam je vsebino svoje skicirke, predstavila način in postopek nastajanja ilustracij, slik v različnih tehnikah. Naše petje otroških pesmi je pospremila z ilustriranjem na plakate velikega formata. Navdušila nas je s svojo hitro, natančno in mirno roko. Prisluhnila nam je kot prisluhne mama ...

Veseli smo ji izlili svoje vedenje, znanje o njej, njenem delu in njeni umetniški družini. Počaščeni in ponosni smo ji pokazali naše delo. Izdelali smo 'knjigo' o njenem delu in ustvarjanju z malimi umetniki in jo prijetno presenetili. Obenem pa polni navdušenja hiteli poustvarjati. Sončki so si nemudoma izdelali priročne skicirke, v katere so se zarisale prve poteze bodočih umetnin. Ilustracija velikega formata nas je združila v pravo malo likovno kolonijo. Z združenimi močmi v pravem timskem delu je kmalu zaživela v pisani paleti barv. Tempera, akvareli, grafike vse polno novih izzivov. Posebno doživetje in ugodje pa je oblikovati glino.

Likovnega izražanja nas uči likovna vzgoja. Likovni vzgojitelji pa smo vsi; starši, vzgojitelji, likovni pedagogi. Vsi se nenehno učimo in zajemamo iz neusahljivega vira lepote, iz narave, okolja, v katerem bivamo in smo. Vselej je tu. Vabi nas in ponuja neprecenljivo lepoto, le ustaviti se je treba, pogledati, prisluhniti, imeti rad.   

Tajana Vitković

Oglejte si tudi