Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Teden vseživljenjskega učenja –TVU 2017

Ljudska univerza Ajdovščina je tudi letošnjo pomlad koordinirala najvidnejšo promocijsko kampanjo na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji – Teden vseživljenjskega učenja (TVU). Projekt, ki ga usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije, je letos sooblikovalo kar52 prirediteljev z organizacijo 96 dogodkov, ki so popestrili pomladno-poletno dogajanje v občini Ajdovščina ter občini Vipava. Z dogodki smo želeli opozoriti na pomen, ki ga ima vseživljenjsko učenje za posameznika. Dogodki ponujali zanimivosti za vse generacije (izobraževanja, predavanja, izdelava izdelkov, predstavitev, razstave, kulturni programi, rekreativne dejavnosti). Gotovo je vsak udeleženec dobil kakšno novo izkušnjo, uporabno znanje ali spoznal prijatelje.
Teden vseživljenjskega učenja je svoja vrata odprl 12. maja 2017 z dvema razstavama. Fotografsko društvo Veno Pilon Ajdovščina je takrat organiziralo že svojo 14. pregledno razstavo fotografij članov njihovega društva. V okviru TVU-ja pa so pripravili še dve odmevni razstavi z naslovoma »Sprehod po Castrum Ad fluvium frigidum in »Teden vseživljenjskega učenja 2017«. Člani društva POC pa so pripravili slikarsko razstavo z naslovom »Castra na dnu morja«. V njej so predstavili svoj triletni projekt, v sklopu katerega so razstavili svoje glinene izdelke na nekoliko drugačen način. Niso jih postavili v muzejsko vitrino, ampak so jih položili na dno morja in jih fotografirali, fotografije pa postavili na ogled v avlo Ljudske univerze Ajdovščina. Med posebej izstopajočimi prireditelji velja omeniti Zdravstveni dom Ajdovščina, ki je v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja pripravil številna zanimiva predavanja in delavnice na temo zdravega načina življenja.

Ljudska univerza Ajdovščina je 22. maja 2017 v sodelovanju z Grafologiko in Andragoškim centrom Slovenije pripravila osrednji dogodek vseslovenske skupne akcije Radi pišemo z roko. Namen skupne akcije je bil v ospredje postaviti pisanje z roko in pri tem v sodelovanje vključiti vse osnovne šole iz občine Ajdovščina in občine Vipava ter nekatera društva. Vsem omenjenim smo razdelili 1500 razglednic, na katere so sodelujoči ročno napisali sporočilo svojemu županu. Na osrednjem dogodku pa smo zbrana sporočila izročili županu občine Ajdovščina, g. Tadeju Beočaninu. Vipavski osnovnošolci pa so pisma izročili vipavskemu županu, g. Ivanu Princesu. Na osrednji prireditvi je imelaga. Marjana Jazbec,pobudnica skupne akcije,svoje predavanje z naslovom »Skrita sporočila v pisavi otrok in odraslih: pisava kot izvirna človekova aktivnost«. V njem je izpostavila pomembnost pisave za razvoj motoričnih spretnosti. Te spretnosti se razvijajo z vajo. Informacije, ki so napisane z roko, se v spominu obdržijo dlje časa.

V sklopu Tedna vseživljenjskega učenja se je odvijalo veliko dogodkov, med katerimi bi posebej izpostavili sledeče: Učenci Osnovne šole Otlica so pred šolo postavili kamnitega zajca, ki predstavlja simbol povezovanja in skupnega dela med učenci. Pred Zadružnim domom so učenci recitirali pesmi znanih slovenskih pesnikov in tako opozorili na pomen slovenske poezije in jezika tudi med krajani Otlice. Pripravili so tudi srečanje z najstarejšim krajanom. Srečanje je bilo namenjeno pogovoru o njegovem življenju in delu. Na srečanju je potekalaizmenjava izkušenj, tradicije in znanja med različnimi generacijami. S tem so dokazali, da gresta radost in moč učenja z roko v roki.V namen medgeneracijskega povezovanja pa so učenci iz različnih barvnih vrvic spletli kito, ki predstavlja simbol povezovanja različnih generacij med seboj.

Učenci Osnovne šole Draga Bajca iz Vipave so pod vodstvom Nataše Mohorčič pripravili zeliščno delavnico. Na njej so spoznali postopek izdelave mila za vlivanje z dodatki ter spoznavali nekatere zdravilne rastline. Pod vodstvom Zvonke Starc so se naučili, kako pripraviti žlikrofe in s tem spoznali staro tradicijo priprave slovenske tradicionalne jedi. Seznanili so se tudi z balinanjem pod vodstvom Anuške Lavrenčič in spoznali, da je tradicija balinanja v Vipavski dolini že zelo stara. V delavnici izdelave rož iz krep papirja pa so krepili svoje likovne in ustvarjalne sposobnosti.

Osnovna šola Danila Lokarja iz Ajdovščine je pripravila dogodek z naslovom »Pokaži mi nekaj lepega«. V sklopu tega dogodka so potekale različne aktivnosti. Učenci od 1. do 9. razreda so na ulicah Ajdovščine recitirali, igrali na glasbila in likovno ustvarjali. V sodelovanju z Društvom ŠENT in Društvom upokojencev Ajdovščina je dramska skupina Mali Holivud, ki jo sestavljajo tudi učenci OŠ Danila Lokarja, v parku odigrala dramsko igro »Pujsa imamo za soseda«.

Udeleženci v programu Projektno učenje mlajših odraslih so v sklopu TVU-ja pripravili Veččutno razstavo z naslovom »Dotakni se živalskega sveta«. Obiskovalci so lahko z vsemi čuti doživeli skrivnosti živalskega sveta. Ogledali so si živalske podobe, raznovrstnost barv, se dotaknili skulptur živali, otipali različne teksture, pozorno prisluhnili živalskim zvokom in šumom narave, z brbončicami okušali hrano, povohali travo, lubje, drevesa in z vsemi čuti v celoto združili doživetje živali v njihovem naravnem okolju.

Izredno zanimive dogodke so pripravili tudi partnerji, kot so: Društvo MOST – Univerza za tretje življenjsko obdobje, Plesna skupina ADC, Krajevne skupnosti Črniče, Skrilje in Dobravlje, Zavod Vipavski križ, Varstveno delovni center Ajdovščina-Vipava, TIC Ajdovščina, Pilonova Galerija in Hiša sadeži družbe Vipava.

V sklopu Tedna vseživljenjskega učenja smo na ljudski univerzi 8. junija v sodelovanju z Andragoškim centromSlovenije v sklopu projekta Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih (EPUO) 2015–2017 v Sloveniji pripravili strokovni dogodek o spodbujanju razvoja temeljnih zmožnosti odraslih z naslovom »Razvoj znanj in kompetenc kadrov v gospodarstvu«. Na dogodku so se srečali predstavniki gospodarstva, podjetnikov, podpornih institucij, strokovnjakov iz izobraževalnih in drugih ustanov. Predstavljeni so bili primeri dobrih praks prenosa znanja med zaposlenimi, programi podpore podjetjem, omogočena je bila tudi izmenjava mnenj.

V petek, 16. junija, pa je v sklopu tega dogodka potekala še fotografska delavnica z naslovom Kako narediti dobro fotko pod vodstvom Petra Mrharja.

Letošnji Teden vseživljenjskega učenja smo skupaj z izvajalci približali vsem generacijam in različnim ciljnim skupinam, tudi marginaliziranim, tako v mestih kot tudi na podeželju. S tem smo dosegli zastavljeni cilj, tj. spodbujati vseživljenjsko učenje na vseh ravneh, med različnimi generacijami in tako poskrbeli za pestrost dogajanja v maju in juniju 2017.

Ksenja Sulič

Oglejte si tudi