Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Šturske gurmanke v Washingtonu

Skupina Šturskih gurmank iz Osnovne šole Šturje Ajdovščina, ki jo v tem šolskem letu sestavljamo Zala Gruntar, Taša Ličen, Tanaja Odar, Urška Vidmar in mentorica Petra Ušaj, smo bile povabljene v Washington D.C., ZDA, da se s svojim kuharskim znanjem predstavimo na mednarodnem dnevu hrane ter ob dnevu odprtih vrat vseh evropskih veleposlaništev v glavnem mestu Združenih držav Amerike.
Ni nam bilo treba dvakrat reči. V petek, 5.maja 2017, smo Gurmanke skupaj z organizatorko obiska ter vodjo vseslovenskega projekta 'Kuhna pa to' Anko Peljhan, odletele čez veliko lužo. Po začetnem privajanju na časovno razliko in na znane sosede (Barack Obama, Ivanka Trump …) so sledile priprave na predstavitev Slovenije ter z njo povezane kulinarike. Prvi vrhunec je bil dan slovenske hrane. 10. maj je namreč županja Washingtona Muriel Bowseruradno proglasila za dan slovenske hrane. Na 113 javnih šolah prestolnice ZDA so ta dan postregli izključno s slovenskimi (vipavskimi) tradicionalnimi jedmi po receptih vipavskih prednikov. Za zajtrk je 50.000 učencev jedlo zeliščno frtaljo, za kosilo šelnovko (enolončnico iz zelene) s polento ter mesno solato.

Ob dnevu slovenske hrane smo dekleta aktivno sodelovala na Osnovni šoli Harriet Tubman v Washingtonu. Omenjena šola sodeluje z Veleposlaništvom Republike Slovenije v programu pobratenih šol. Tam je najprej potekala svečana prireditev v čast Sloveniji, kjer je uvodni pozdrav pripadel slovenskemu veleposlaniku v ZDA, Božu Cerarju. Nato so tamkajšnji učenci pripravili kratek kulturni program, na katerem so predstavili zanimivosti, ki so se jih v tem šolskem letu naučili o naši deželi, ob tem pa zapeli svojo in slovensko himno. Gurmanke pa smo v sliki in besedi predstavile Slovenijo in z njo povezano kulinariko.

Po uvodni prireditvi smo skupaj s skupino ameriških učencev izvedli kuharsko delavnico, na kateri smo pripravili šopek vipavskih lokalnih jedi - polentne prigrizke z zelenjavo ali jabolki in orehi ter pečene testene mošnjičke, nadevane s kremo iz zelene. Po končani delavnici so pripravljene jedi degustirali vsi učenci šole.

Po dveh dneh odmora pa smo se Gurmanke predstavile še na dnevu odprtih vrat vseh veleposlaništev EU, kjer smo se z lokalnimi jedmi v modernizirani različici predstavile na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu. Poskrbele smo, da je približno 2500 gostov lahko videlo in slišalo informacije o lepotah Slovenije ter našo deželo tudi okušalo. Konec dneva ni od prigrizkov ostala niti drobtinica, le četica utrujenih, a več kot zadovoljnih deklet. Glede na odzive gostov verjamemo, da smo s svojo predstavitvijo navdušile marsikoga, ki bo morda že v letošnjem letu obiskal Slovenijo.

Gurmanke smo izkušnjo dobro prestale in se, čeprav z malo težkim srcem, vrnile na južno stran Alp. Zrasle smo osebnostno, doživele marsikaj, česar se bomo spominjale še dolgo, se ogromno naučile in hkrati tudi druge naučile mnogo novega.

Ob tem se zahvaljujemo vsem, ki so nam omočili nepozabno doživetje: vodji projekta Anki Peljhan, ki nam je omogočila potovanje, za brezhibno organizacijo, osebju slovenskega veleposlaništva v Washingtonu za gostoljubje ter Občini Ajdovščina in podjetju TIMO d.o.o. za finančno podporo.

Šturske gurmanke

Oglejte si tudi