Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Nepozabno potovanje po planetu - Burkina Faso

Na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina smo sodelovali v mednarodnem projektu 'We are the planet', katerega financer je bila v sodelovanju z evropsko skupnostjo novogoriška občina. Na delavnicah smo s poskusi in umetniškim ustvarjanjem na zabaven in učinkovit način pridobivali znanje o vodi, trajnostni energiji in turizmu, biotski raznovrstnosti in revščini.
V didaktičnem centru na LUNG-u smo v okviru projekta izpeljali tudi delavnice na omenjene teme. V času trajanja projekta so otroci skupno izdelali več zanimivih, lepih in uporabnih izdelkov iz recikliranih materialov, mnogi od teh so sedaj na ogled v Otroškem muzeju trajnostnega razvoja v stavbi MONG. 

Ob zaključku projekta (22. maja 2014) sta nas s koordinatorkama LUNG-a 22.5.2014 obiskala  projektni vodja Zampou Lassina in Marianna iz Burkine Faso.

V ta namen je na šoli potekalo kratko srečanje, na katerem je ravnatelj Vladimir Bačič gosta toplo pozdravil, učiteljica Aleksandra Matjac pa je pripravila srečanje gostov z učenci in učiteljicami, ki so sodelovali v projektu. Srečanje je potekalo v dveh delih. G. Lassina je s pomočjo projekcij in krajših filmov predstavil življenje in delo v Burkini Faso, izpostavil je delo in življenje otrok, ki se šolajo v javnih šolah, ogledali smo si posnetke šol, učilnic, pouka, ob čemer smo spoznali, da medijsko izpostavljanje revščine in pomanjkanja v afriških deželah ni le mit, je dejstvo.

Seznanil nas je s problemom ekologije, nedostopnostjo in omejitvami pitne vode ter poudaril pomen WAP mikro projektov za izboljšanje življenja otrok tudi v drugih delih sveta z zavedanjem, da otrok pač ni kriv, če se rodi na 'napačnem' delu Zemlje.

Obenem smo si ogledali filmski posnetek, na katerem so otroci iz Burkine Faso prejeli naš paket z darilci. Zanimivo je bilo videti njihovo navdušenje nad še tako majhnim izdelkom, predmetom, ki je bil v paketu.

Ob zaključku predstavitve in izčrpnih odgovorih na vprašanja učencev smo gosta presenetili z rojstnodnevnim voščilom in darilom, nad katerim je bil še posebej navdušen.

Ponosni smo lahko učitelje, ki so v projektu srčno sodelovali ter na naše 'otroke s planeta', ki so se veliko naučili.

Hvala za nepozabno potovanje po planetu in hvala, ker skupaj pazimo nanj!

Aleksandra Matjac

Oglejte si tudi