Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Društvo Smučarji po starem Batagelj na obisku na OŠ Šturje Ajdovščina

V okviru športnega dne sta naše učence obiskala Marjan in Branko Batagelj, člana društva Smučarji po starem Batagelj. Učencem sta z veliko žara skušala pojasniti, zakaj smo Slovenci upravičeno ponosni na dolgo smučarsko tradicijo.
Ob ogledu krajšega posnetka bloških smučarjev sta skušala orisati praktično plat smučanja oziroma vzrok nastanka prvih smuči. Ker sta imela s seboj mnogo rekvizitov (starih smuči in smučarskih palic) ter filmskega gradiva, sta slikovito prikazala stare smučarske tehnike in spregovorila tudi o prvih smučarkah - predvsem o težavah, s katerimi so se soočale zaradi neprimernih oblačil. 

V drugem delu sta posebej poudarila pomen društva Smučarji po starem Batagelj: da je potrebno ohraniti spomin na prve slovenske smučarje, stare tehnike smučanja in avtentična smučarska oblačila, saj je to pomemben del slovenske narodne identitete.

Kolektiv in učenci OŠ Šturje Ajdovščina se bratoma Batagelj zahvaljujemo za obisk in predstavitev ter za pripravljenost, da nas še kdaj obiščeta.

Obilo užitkov pri starodobnem smučanju tudi v prihodnji zimi!

Darja Gorup        

Oglejte si tudi