Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
9°C
JUTRI
26°C
13°C
Oceni objavo

Dan evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine na OŠ Dobravlje

Z učenci PŠ Vrtovin smo ponovno praznovali čudovite Dneve kulturne dediščine in Teden evropske kulturne dediščine. Na naši šoli je to že tradicionalno, dejavnosti so potekale od 25. 9. do 13. 10. 2023 v času pouka. V tem času smo raziskovali stara - redka in dragocena znanja, spretnosti in poklice, ki jih je še moč zaslediti v našem šolskem okolišu. Šolo smo okrasili z zastavo, zastavicami in oblikovali kotiček s starimi predmeti, o katerih smo se tudi pogovorili. Lahko bi rekli, da smo tudi letos dodobra spoznali pomen praznovanja dnevov kulturne dediščine. Zlasti nam je pomembno, da se učenci zavedajo, zakaj se je teh starih predmetov, običajev, obrti in znanj potrebno še spominjati in jih razumeti.

Ker radi raziskujemo in počnemo stvari čim bolj praktično, smo tudi letos iskali informacije o vaških obrtnikih ter jih poskušali čim več spoznati.

Najprej nas je obiskal vaščan, gospod Ivan, ki nam je predstavil, na kakšen način se je včasih preživljala njihova družina - s kolinami - in kaj je on kot deček počel, da je pomagal družini. Zanimivo je bilo primerjati delo in otroštvo danes in včasih.

Naučili smo se osnov kvačkanja. Nekateri učenci so si z veseljem skvačkali preprosto zapestnico. Ugotovili so, da je to kar zahtevna spretnost in da bi za kvačkanje puloverja potrebovali celo večnost.

Obiskali smo vaškega čebelarja, gospoda Jordana, in spoznali njegovo delo. Pri njem smo si ogledali tudi ostanke stare fužine in spoznali, zakaj je bila ta obrt včasih pomembna. Predstavil pa nam je tudi nekatera drevesa in njihove posebne sadeže (žižule, mandlje). Njegove čebele prav zaradi teh rastlin pridobijo veliko medu. Hvala za vse domače dobrote, s katerimi je bil šolski zajtrk pestrejši in okusnejši. Z medom gospoda Jordana se namreč učenci v šoli sladkajo ves čas, saj ga imamo še veliko. Hvala za vse!

Odšli smo tudi na kmetijo Kandus, kjer imajo veliko koz. Pokazali so nam pripomočke, s katerimi iz kozjega mleka pripravijo sir. Predstavili so nam postopek in ni bilo slišati nič kaj enostavno. Preizkusili smo okusen kozji sir in tudi jogurt. Imeli smo se odlično.

Isti dan smo obiskali kmetijo učenke Kris, ki nam je  s pomočjo mame razkazala njihove domače živali. Kasneje smo se pogovarjali, kako se skrbi za živali in kakšna dela se mora opraviti na kmetiji. 

Z veseljem pa smo obiskali oljčni nasad družine Rupnik. Naučili smo se, kako se ročno obira oljke. Sedaj pa v šoli iz njihovih oliv pripravljamo vložene olive v slanici. Učenca Niko in Nina sta nas že prej seznanila z načinom obdelovanja oljčnega nasada, škodljivci in načini priprave oljčnega olja.

Tudi na matični šoli v Dobravljah je obdobje od sredine septembra in do 15. oktobra zaznamovano z dediščino. Zbiramo še ohranjene spomine naših prednikov. Letos smo se osredotočili na hišna imena in z njimi povezane poklice, posnet je bil prispevek o že skoraj izumrlem znanju – pletenju koruznih kit, spoznali smo delo kiparja, občudovali delo učenkine znanke, ki izdeluje uporabne predmete iz krpanke. V Selu je učenec iz bršljana očistil pozabljeni vodnjak in ga prikazal skozi zgodbe, stare pogodbe in fotografije. V naših vrstah smo našli osmošolca, ki še zna 'sklepat koso'. Navdušeni smo nad njim!

Opisovali smo vaška znamenja in z njimi povezane pripovedi in legende. Posebno nas je presenetila zbirka starih 'medajčk', obeskov za verižico, ki jih je zbiratelj hranil v spomin na svoja romanja po domovini in tujini (Vatikan, Lurd, Padova, Barbana, Brezje, Sv. Gora …).

Idej na temo kulturne dediščine nikoli ne zmanjka, zagotovo bomo naše znanje in vedenje tekom šolskega leta še poglabljali. Veseli nas, da z dejavnostmi v šoli pripomoremo k ozaveščenosti in nenazadnje tudi ohranjanju kulturne dediščine v naši dolini.

Učenci in učiteljice PŠ Vrtovin in matične šole v Dobravljah

 

Oglejte si tudi