Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

100 let od začetka prve svetovne vojne

Ljudska univerza Ajdovščina je izdala zbornik z naslovom »100 let od začetka prve svetovne vojne«.

»Leta 2014 smo se spominjali stote obletnice pričetka prve svetovne vojne – vojne, ki je zaznamovala Vipavsko dolino. Številni možje so odšli na bojna polja, nekateri se tudi niso vrnili. Za njimi so ostale vdove, nepreskrbljeni otroci. Poleg tega je bila Vipavska dolina v neposrednem zaledju krvave soške fronte, kar je v naše kraje pripeljalo takšno množico vojaštva, kot ga vipavski človek najverjetneje ni videl vse od bitke pri Mrzli reki,« uvodoma v zborniku zapiše urednica in mentorica študijskega krožka »100 let od začetka prve svetovne vojne«, gospa Petra Trošt.

V zborniku so zbrani prispevki članov krožka, ki jih je spoznavanje preteklosti tako pritegnilo, da so teme njihovih prispevkov prešle okvire dogajanj v letih 1914–1918. Na terenu so dokumentirali tudi današnje stanje objektov in lokacij, ki jih opisujejo v svojih prispevkih.

 

Zbornik je dokaz za to, kaj lahko nastane takrat, ko se združijo ljudje različnih generacij, ki jih povezujejo skupni interesi in cilji. Učenje v skupnosti preraste v znanje za skupnost!

Vabljeni k branju.

 

Eva Mermolja

Oglejte si tudi