Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

CIRIUS Vipava v družbi štirinožnih prijateljev

V ponedeljek, 15. 5. 2017, smo imeli v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (v nadaljevanju: CIRIUS Vipava) prav poseben dan. Obiskali so nas člani Društva reševalnih psov Nova Gorica in s seboj pripeljali svoje glavne pomočnike na štirih tacah. Vsi člani s svojimi kužki so se nam najprej predstavili.  Pri nas so bili: Jerneja Ternovec in pes Fly, Davorin Bastjančič in psički Zona in Lu ter Mitja Gregorič s psičko Raayo.
Preden smo začeli s pravo šolsko predstavitvijo, so se vodniki s psi sprehodili med nami. Veliko časa smo namenili opazovanju, božanju in občudovanju psov. Po začetnem spoznavanju smo prešli na ugotavljanje veščin, ki jih potrebujeta tako reševalec kot njegov pasji pomočnik. Videli smo, da morajo biti kužki zelo ubogljivi in poslušni. Z občudovanjem smo opazovali, kako reševalci pse pripnejo nase in ti mirno visijo v zraku, ko se spuščajo iz helikopterja. Pokazali so nam, kako pridno obujejo čeveljčke, da jim na ledeni ploskvi ne drsi in da se njihove občutljive tačke ne poškodujejo med raziskovanjem ruševin.

Med spoznavanjem dela reševalcev smo si ogledali in preizkusili njihovo opremo. Ugotovili smo, da je čelada precej težka in da smo v njihovih oblačilih zelo dobro vidni.

Za zaključek je sledila prav posebna točka. Reševalci so uprizorili, kako pes išče pogrešano osebo. Eden izmed njih se je skril, kuža pa ga je iskal, dokler ga ni našel, čeprav mu je veter precej otežil nalogo. Z neprekinjenim lajanjem je svojo vodnico kuža opozoril, da je pogrešanega našel. Glasnega in vztrajnega lajanja se naši učenci in otroci iz vrtca niso čisto nič prestrašili. Pasjemu reševalcu smo zaploskali za zelo dobro opravljeno delo. Za obisk, nova znanja in izkušnje, predvsem pa za vse podarjene nasmehe se Društvu reševalnih psov Nova Gorica še posebej zahvaljujemo.

V CIRIUS-u Vipava sicer pse poznamo tudi v drugačni vlogi. Od februarja 2015 obiskujeta našo hišo Primož Zenko in psička Vita iz društva Ambasadorji nasmeha. Z obiski sta začela v dopoldanskem času in vsakih štirinajst dni lepšala dopoldneve našim učencem in otrokom iz vrtca. Učenci so psičko Vito lepo sprejeli. Po začetni zadržanosti in malce strahu pred večjim psom so učenci hitro spoznali, da je Vita sicer zelo živahna in igriva, vendar ubogljiva in poslušna psička. Najraje lovi žogo ali jo išče, ko jo učenci skrijejo. Zelo rada se tudi sprehaja in posladka s priboljškom iz majhnih ali velikih rok, ki se nato hitro obrišejo v brisačo, kdaj pa kdaj tudi kar v hlače.

Poleg psičke Vite je začel v letošnjem letu prihajati v CIRIUS tudi pes Bono. Vsako sredo zjutraj se pripelje s specialno in rehabilitacijsko pedagoginjo Ano in se namesti v vrtcu. Večinoma se z njim igrajo in učijo otroci iz vrtca, včasih pa se jim pridružijo tudi učenci iz drugih skupin. Ana Boštjančič, vzgojiteljica v Prilagojenem programu za predšolske otroke, ki je ravno tako članica Društva ambasadorjev nasmeha, v terapiji s psom vidi veliko pozitivnega. Skupaj s sodelavkami se je odločila, da terapijo in aktivnosti s psom oblikuje v inovacijski projekt Kosmatinec v vrtcu, voden preko Zavoda za šolstvo.

Že po prvem letu izvajanja projekta so se pokazale njegove številne prednosti. Otroci se psov manj bojijo kot na začetku šolskega leta, pogumnejši in občasno predrznejši otroci pa so ob ustrezni vzgoji in ponavljanju dobili več občutka, kako ustrezno pristopiti do psa, ga priklicati k sebi in se z njim igrati. Učenje nege in skrbi za psa vključuje veliko akademskih znanj, ki jih učenci ob druženju s psom pridobivajo in utrjujejo. Ta znanja vključujejo preštevanje, poznavanje količin, poznavanje delov telesa, orientacija na sebi, na drugemu in v prostoru, priklic posameznih besed in odgovarjanje na enostavna vprašanja, podajanje artikulacijsko ustreznih navodil psu in še bi lahko naštevali.

Pri delu s psom je najpomembnejše, da nikoli ne pozabimo na dobrobit psa. Pomembno je, da je v skupini med delom prisotnih dovolj strokovnih delavcev in je delo skrbno načrtovano vnaprej. Prav s tem namenom se k aktivnostim in terapiji s psom v vrtcu vključuje tudi delovna terapevtka Lucija Batič, ki kot zaposlena v CIRIUS-u otroke dobro pozna in je strokovno usposobljena za delo s terapevtskim psom. Poleg dela v skupini Lucija pripravi individualne terapije, pri katerih z vodnico psa tesno sodelujeta in se sprotno prilagajata psu, otroku in nastali situaciji. Delo je zelo razgibano in raznoliko, otrokom in odraslim pa prinaša številne prednosti, ki bi jih brez prisotnosti štirinožnega prijatelja sicer težko dosegli.

 

                                                                                              Ana Boštjančič, specialni in rehabilitacijski pedagog

                                                                                              CIRIUS Vipava

Oglejte si tudi