Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
6°C
2°C
JUTRI
8°C
0°C
2343

Čudežna pomlad

Zacvetela je na vipavskih travnikih in v sadovnjakih pobarvala češnje. S soncem je ogrela vasi po gričih in ljudi v srcih. Prišla je tudi že do nas. Razprli smo roke in čakamo življenje, ki nam ga ponuja. Čudežna pomlad.

V centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava lovimo pomladne izzive in gremo življenjskim priložnostim naproti.

Več kot sto otrok in mladostnikov, ki so zaradi  različnih primanjkljajev v razvoju vključeni v naš center, hrepeni po pestrem dogajanju in doživljanju polnega življenja. Da bi zmogli v čim večji meri uresničiti te svoje želje, jim strokovni delavci nudimo primerno podporo, pomoč in prilagoditve pri učenju, bivanju in razvoju celovite osebnosti. V programih, ki jih v Ciriusu Vipava izvajamo, učencem  prilagajamo tako učne vsebine kot tudi oblike in metode dela, da so le ti v učno vzgojnem procesu kar se da uspešni. Najmlajši se skozi najnežnejša leta pripravljajo na vstop v šolo v prilagojenem predšolskem programu, kjer urijo prve življenjske veščine. Predvsem skozi svet zgodb, igre, glasbe in s sistematičnim opazovanjem okolice, mlajši šolarji v prilagojenem programu z nižjim izobrazbenim standardom spoznavajo prve črke, številke ter naravno in družbeno okolje. Skozi leta postajajo bolj odrasli, zrelejši, samostojnejši. Tako lahko zahtevnejše in kompleksnejše vsebine osvajajo na načine,  ki so primerni njihovi starosti in sposobnostim. Učenje v posebnem programu poteka predvsem na način izkustev. Učenci spoznajo sebe in svet preko vseh svojih senzornih poti. Ne zamujamo priložnosti, ko nam je omogočeno učenje za življenje. Z veseljem čakamo prvih pomladnih cvetlic, si ogledamo domače živali na kmetiji, obiščemo živalski vrt ali se lotimo praznične peke kruha… Preko pomladi smo se udeležili kar nekaj športnih, glasbenih in drugih tekmovanj, s katerih so se otroci vrnili v Center zadovoljni, s pohvalami in priznanji ter bogatejši za nove izkušnje. Nadvse radi se tudi družimo. Med prijatelji se iščejo pogledi, prepletajo dlani in delijo se iskreni objemi. Veseli smo obiskov in trenutkov, ki jih želijo posamezniki ali skupine preživeti v naši družbi. V aprilu smo gostili  nizozemsko glasbeno skupino oseb s posebnimi potrebami in njihovimi spremljevalci De Rolantino's, s katero sta instrumentalna ter plesna skupina Ciriusa z zunanjimi glasbenimi zasedbami kar dvakrat napolnili športno dvorano Škofijske gimnazije Vipava. To je bila pesem pomladi in prijateljstva in prvi dogodek v nizu večih, ki jih napovedujemo v okviru Fejstivala PUSTIMO ODTIS. Tega prirejamo že tretjo pomlad. Z vsebinsko različnimi dogodki se želimo predstaviti domačemu kraju in širši okolici ter tako pustiti odtis, drobno sled v srcih naših otrok, njihovih staršev in vseh, ki se boste našemu vabilu odzvali.

Razprli bomo roke in objeli, kar nam je prinesla. 

Tatjana J. Tratnik, prof. defektologije

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!