Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
16°C
-3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Deli
6956

20 let šolskega godalnega orkestra

Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina letošnjo pomlad obeležuje 20-letno tradicijo godalnega orkestra. V šolskem letu 1996/97 je takratna profesorica violončela, Aleksandra Čano Muharemović zbrala deseterico mladih nadebudnih godalcev in ustvarila prvi šolski godalni ansambel na Ajdovskem. Ta se je zaradi velikega zanimanja učencev z leti razširil in preoblikoval v godalni orkester.

Številne generacije mladih godalcev so tako tekom 20-letnega skupinskega muziciranja z različnimi dirigenti (Ino Lavrovo, Markom Kodeljo in Sanjo Kaluđerović) poustvarile nemalo skladb - od klasičnih do modernih in filmskih ter z njimi popestrile mnoge koncerte, prireditve, srečanja, revije in tekmovanja. Na ta način mladi glasbeniki že dve desetletji vztrajno in uspešno nabirajo bogate izkušnje, sklepajo nova prijateljstva in poznanstva ter odkrivajo kraje širom Slovenije. Člani šolskega godalnega orkestra se z zaključkom izobraževanja na nižji glasbeni šoli od orkestra poslovijo, a mlajše generacije učencev z vsakim novim šolskim letom v skupino prinesejo nov in svež veter. Pa vendar, nekateri izmed bivših učencev še vedno radi igrajo na svoj inštrument in se z veseljem vrnejo k skupinskemu muziciranju. Tako danes v orkestru redno sodelujeta dva bivša učenca, občasno pa se jima pridruži še kakšen. Želja za prihodnost je, da bi učenci vztrajali v orkestru tudi po končani nižji glasbeni šoli in tako še naprej gojili ljubezen do skupinskega muziciranja in druženja s sovrstniki.

Godalni orkester, ki danes deluje pod taktirko mlade uspešne violistke, domačinke Polone Praček, bo svoj jubilej obeležil s slavnostnim koncertom v petek, 12. maja 2017 ob 19. uri v Kulturnem domu v Vipavi. S klasičnimi melodijami Vivaldija, Mozarta in Glinke, modernejšima Joplinom in Sugárjem, kančkom filmske in pop glasbe v priredbi domačega skladatelja in pedagoga Miroslava Paškvana ter s številnimi solisti, se nam obeta nepozaben glasben in za marsikaterega poslušalca tudi nostalgičen večer.

Prisrčno vabljeni!

Ana Knez

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!