Z zmago v okviru festivala Okusi Vipavske 2025 v organizaciji Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina, ki je vključeval tekmovanje za najboljši okus domačega sladoleda »Trajnostne kepice«, si je sladoled Š'torta iz kavarne Cappuccino Koper priboril sodelovanje v finalu projekta GELATOn the ROAD in vključitev v mrežo Evropske sladoledne ceste.
Sladoled Š'torta je navdušil z zgodbo, videzom, teksturo in uravnoteženostjo okusov lokalnih sestavin, sestavljajo pa ga mlečna osnova s kremnim maskarponejem in olivami, preliv iz karamele s piransko soljo in hrustek iz bele čokolade, bogatijo pa ga še zlate kaplice oljčnega olja iz oliv sorte Štorta Domačije Milok.
Zgodba avtentične sladice Š'torta, ki ime nosi po sorti avtohtone piranske oljke, sega v konec leta 2023. Projekt so kot poklon lokalni tradiciji zasnovali v Mestni kavarni Piran, recept za tortico pa je pripravil najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem, Kristian Zule iz Stare gostilne Piran. V sladoledno različico je Š'torto prenesla slaščičarka Magdalena Skočir, ki je želela ohraniti izvirne arome.
Direktor Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina Bogdan Česnik je ob tem izrazil ponos, da Slovenija s tem vstopa v mrežo Evropske sladoledne ceste in dodal: »Na festivalu Okusi Vipavske smo letos skupaj s partnerji prvič pripravili razstavo, delavnice in tekmovanje Trajnostne kepice. Veseli me, da je zmagovalec tega tekmovanja – sladoled Š’torta iz Kavarne Cappuccino – danes deležen podpore domače in širše skupnosti. Še posebej pa sem ponosen, da bo prav ta sladoled konec novembra zastopal Slovenijo na evropskem finalu v Longaroneju v italijanskih Dolomitih. Prepričan sem, da projekt GELATOn the ROAD ni le praznik okusov, temveč tudi dokaz, da lahko s sodelovanjem med gospodarstvom, turizmom, lokalno skupnostjo in kulinariko gradimo evropske zgodbe. Sladoled kot simbol veselja, ustvarjalnosti in dediščine nas povezuje!«



