Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

"Prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe v Vipavski dolini"

V prostorih Območne obrtno – podjetniške zbornice Ajdovščina se je v četrtek, 7. marca 2019, odvijal predstavitveni dogodek projekta LIFE ViVaCCAdapt (LIFE15 CCA/SI/000070) »Prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe v Vipavski dolini«, ki ga je v sodelovanju s podjetjema Hidrotehnik d.d. in BO-MO d.o.o. ter Univerzo v Ljubljani, Biotehniško Fakulteto, Inštitutom za vode Republike Slovenije in Občino Ajdovščina priredila Razvojna agencija ROD Ajdovščina. Nato nas je (11. in 12. marca) 2019 obiskala Laura Giapichelli iz Evropske komisije, ki je preverila samo izvajanje projekta.
Na dogodku so bili predstavljeni rezultati, doseženi po polovici projekta, ki se je začel izvajati 1. julija 2016 in se bo zaključil 30. junija 2021. Namen projekta je oblikovati ukrepe, s katerimi bi se izognili negativnim učinkom podnebnih sprememb. Projekt je sofinanciran s strani evropskega programa LIFE in Republike Slovenije, Ministrstva za okolje in prostor.

Po pozdravnem nagovoru Brigite Habjan Štolfa, direktorice Razvojne agencije ROD Ajdovščina in uvodni predstavitvi projekta, je sledila zanimiva predstavitev predstavnika Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Tomaža Primožiča, na temo »Stanje in vizija namakanja v Vipavski dolini«, ki je sprožila številna nadaljnja vprašanja in temeljito razpravo.

Gospod Primožič je nazorno predstavil možnosti sofinanciranja izgradnje ali posodobitve namakalnih sistemov v okviru Programa razvoja podeželja 2014 - 2020 prek razpisov podukrepa M4.1 – Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva in zlasti podukrepa M4.3 – Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva. Na ministrstvu si želijo, da bi na letošnji razpis prišlo več prijav kot v preteklosti, pri čemer se zavedajo, da je zgodba o namakanju veliko širša kot zgolj vzpostavljanje namakalnih sistemov.

V nadaljevanju so sledile predstavitve izvedenih aktivnosti projekta LIFE ViVaCCAdapt. Najprej je Štefan Trdan, predstavnik Inštituta za vode Republike Slovenije, predstavil opravljene dejavnosti, v okviru katerih je bila v začetku projekta opravljena analiza okolja in kmetijstva v Vipavski dolini, ki je nato predstavljala osnovo za pripravo »Strategije prilagajanja kmetijstva na podnebne spremembe v Vipavski dolini 2017-2021«.

Na tej podlagi je nastala »Strategija prilagajanja kmetijstva občine Ajdovščina na podnebne spremembe v Vipavski dolini za obdobje 2018 - 2021«, ki jo je v letu 2018 sprejel Občinski svet Občine Ajdovščina. Postopek sprejetja je predstavil Janez Furlan. Strategija predstavlja temeljni dokument Občine Ajdovščina z vidika strateškega načrtovanja kmetijstva občine Ajdovščina na podnebne spremembe v Vipavski dolini. Strategija narekuje ukrepe razvoja in način prilagajanja kmetijstva izzivom podnebnih sprememb od leta 2018 do leta 2021. Namen strategije je krepitev lokalnih zmogljivosti kmetijskega sektorja za prilagajanje podnebnim spremembam, obvladovanje tveganj (suše, poplave, pozebe in močni vetrovi) in izkoriščanje priložnosti v kmetijstvu, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Izvajanje strategije je odgovornost vseh.

V nadaljevanju so predstavniki Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani predstavili »Sistem za podporo odločanju o namakanju« (SPON), ki je namenjen svetovanju uporabniku kmetijskega zemljišča glede količinske in časovne komponente namakanja. V sklopu projekta je bilo vgrajenih 35 TDR sond, ki merijo vlago v tleh. Ti podatki skupaj z napovedjo evapotranspiracije in padavin ter podatki o rastlini in tleh, so osnova za izračun potrebe po namakanju za nekaj dni vnaprej.

Trenutno potekajo zaključne kalibracije merilnikov, tako da bo po izvedbi predvidene izobraževalne delavnice sistem v začetku rastne sezone 2019 začel vsem uporabnikom na njihove računalnike in pametne telefone dnevno pošiljati elektronska sporočila s priporočilom za namakanje.

Predstavitveni dogodek je sklenil Mitja Turk iz Zavoda za gozdove, ki je predstavil v letu 2018 izvedeno poskusno zasaditev zelenega protivetrnega pasu, ki je prvenstveno namenjen zaščiti vrhnje plasti zemlje pred negativnimi učinki burje, kot so erozija in izsuševanje tal. Osnova za sadnjo predstavlja elaborat »Poskusna zasaditev protivetrnih pasov v Zgornji Vipavski dolini«, v katerem je opisan izbor drevesnih vrst, 6 različnih načinov poskusnih zasaditev (300 m dolg in 5 metrov širok pas združuje 6 x 50 m dolgih odsekov z različno vrstno sestavo, gostoto sadnje, velikostjo sadik in različnim rastrom sadnje), način priprave zemljišča, sadnje in zaščite ter vzdrževanja zasajenih površin.

Mitja Turk je v svoji izčrpni predstavitvi povedal tudi, da so bili naravni omejki med parcelami kot zaščita pred orkanskimi vplivi burje v Vipavski dolini znani že pred izvedbo agromelioracij. S slike Ajdovskega polja po izvedbi melioracij je razvidno, da je bila žal večina teh pasov bodisi odstranjenih ali pa so preostanki pasov z vidika funkcionalnosti za protivetrno zaščito v zelo slabem stanju.

Prav tako kot gospa Laura Giapichelli si tudi projektni partnerji želimo, da bi demonstracija vzpostavitve protivetrne vegetacijske zaščite in z leti pridobljenimi podatki o najbolj uspešnem načinu zasaditve spodbudila več tovrstnih aktivnosti v Vipavski dolini.

Delovna skupina LIFE ViVaCCAdapt iz Ajdovščine

Oglejte si tudi