Logo MojaObčina.si
DANES
33°C
19°C
JUTRI
32°C
18°C
Oceni objavo

Planinsko društvo Ajdovščina na Pivškem - Sveta Trojica in Dina Park Pivka

Dopoldne smo se na Sveto Trojico povzpeli, popoldne še v Dina Park v Pivko šli veseli ...

Današnja sobota 11.5.2024 je bila za Planinsko društvo Ajdovščina je 11. maja izvedlo družinski planinski izlet, ki se ga je udeležilo 20 planincev, od mlajših do starejših. Odpeljali smo se proti Pivki, v vas Trnje in še nekaj kilometrov naprej do izhodišča za Sveto Trojico, ki se imenuje Vlačno, vendar to območje ni na zemljevidu posebej označeno. Zaparkiramo avtomobile na manjšem parkirišču ob makadamski cesti.

Zakorakamo v prvi klanec, pot je  precej kamnita, potem pa se položi in nas pripelje v borov gozd. Precej časa hodimo po borovem gozdu, potem po mešanem gozdu. Od začetka poti se nam razgled odpira proti Palškemu jezeru, ki je bilo suho. Za to jezero je značilno, da rabi precej padavin, da se sploh napolni. Petelinje jezero se prej napolni, a tudi hitro voda odteče. Petelinje jezero se nahaja na drugi strani hriba. Zmeren vzpon nas vodi skozi gozd, ki se čedalje bolj redči in tako nas pot pripelje na travnike, kjer se počasi prebuja planinsko cvetje. Še malo pa bomo na vrhu, taka je tudi vzpodbuda ŠE MALO na enem od zadnjih dreves, preden pridemo na travnike. Na vrhu, kjer je lep razgled do Snežnika, Nanosa, Javornikov … je tudi prenovljena cerkvica Sveta Trojica. Naredimo seveda daljši postanek za malico in da na soncu poskrbimo za malo D vitamina.

Spuščali smo se večinoma po isti poti, pri avtomobilih smo se preobuli, saj nas je čakal še drugi del izleta, naravoslovni - spoznavanje treh zveri v Dina parku Pivka. Vodička najprej predstavi volka, kar podrobno. Nas pa že zanima, katera bi bila druga zver, ki jo lahko srečamo v Sloveniji. Glej, glej to je pa medved. Tudi o rjavem medvedu nam je vodička precej značilnosti razkrila. Zanimalo pa nas je še, katera je tretja zver. To pa je ris. Veliko smo izvedeli o zvereh!

Gorazd Lapanja, Planinsko društvo Ajdovščina

Oglejte si tudi