Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Pipistrel razvija tovorni letalnik z navpičnim poletanjem

SF Express, eno od vodilnih kitajskih logističnih podjetij, je skupaj s hčerinsko družbo Amazilia Aerospace s sedežem v Münchnu sklenil partnerstvo s podjetjem Pipistrel, da bi pospešil razvoj velikih komercialnih brezpilotnih letal. Amazilia Aerospace bo za inovativni tovorni letalnik, ki ga je zasnoval in izdelal Pipistrel, zagotovila napreden digitalni sistem za nadzor poleta in upravljanje vozil.

Letalnik bo lahko prepeljlal več kot 300 kg tovora prostornine dobrih dveh kubičnih metrov do 500 km daleč in do 6.000 m nadmorske višine. Opremljen bo z osmimi električnimi pogonskimi sklopi za navpično poletanje, ki jih sestavljajo Pipistrelovi EASA-certificirani motorji E-811 z visoko učinkovitimi baterijami, ki skupaj zagotavljajo varno delovanje, tudi če dva od njih ne delujeta. Načrtovanje zrakoplovov in izdelava komponent prototipa bo potekala v Pipistrelovih obratih.

SF Express namareva te letalnike uporabiti predvsem za dostavo na težko dostopna gorska območja Kitajske.

Ustanovitelj in direktor Pipistrela Ivo Boscarol poudarja: »Da bomo razvili in izdelovali letalnike za zračni prevoz tovora za eno največjih logitičnih podjetij na svetu, je veliko priznanje Pipistrelovemu znanju, pridobljenemu v več kot desetletju dela v električnem letalstvu. Veselimo se, da bomo še bolj vključeni v strateške poslovne rešitve logističnih velikanov, kjer bodo naši letalniki spremenili način prevoza tovora po zraku in imeli pomembne učinke na trajnostno dostavo in na kakovost življenja.«

Oglejte si tudi