Občina Ajdovščina je namreč že lani na občinski njivi v okviru projekta Uvajanje novih kmetijskih kultur posadila vrtnine, sicer nenavadne za naše podnebne razmere. Vendar se je izkazalo, da lahko uspevajo tudi v našem okolju. Letos pa je bila na njivi predvidena zasaditev ameriškega slamnika in drugih zelišč. »Kot nalašč za nas,« smo si rekli in sprejeli ponujen izziv.
Na tem mestu je začel svojo zgodbo pisati nov projekt programa PUM-O, projekt Urbani vrt. Na njivi se je najprej vzpostavil namakalni sistem, zatem pa so PUM-Ovci posadili ameriški slamnik, baziliko, origano, poprovo meto, sladki pelin in laški smilj. Ko so zelišča zrasla, smo jih poželi, jih prebrali in pripravili za sušenje, jih sušili, posušene pripravili za shranitev in jih na koncu ustrezno shranili. Pri vsem tem pa so nam s svojimi znanji in z izkušnjami ter s strokovnimi nasveti pomagali Viktor Stojanov z Občine Ajdovščina, Nataša Mohorčič, mentorica ŠK Sivka, Danica Jevtič Gračan, mentorica ŠK Zeliščna mavrica ter Ivica Nemec, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki je soustanoviteljica blagovne znamke »Zeliščni čaji in maže moje mame«. A mladi niso želeli, da ostane le pri začimbah in čajih. Želeli so si nekaj več! Prav zato smo se povezali z Urško Lemut Šušteršič iz Vile Lavanda, ki nam je s svojimi strokovnimi nasveti pomagala izdelati različne kozmetične izdelke.
Na drugi strani Vipavske doline pa je svojo zgodbo pisal Učni center Brje, ki je v širšem okolju (v Vipavski dolini, na Notranjskem, v Obalni regiji in na Goriškem) že dobro poznan kot center znanja, izmenjave izkušenj različnih generacij in povezovanja med sadjarji – za nova poklicna znanja, izkušnje in zelena delovna mesta. V Učnem centru Brje pod organizacijo Ljudske univerze Ajdovščina potekajo delavnice in predavanja na temo predelave sadja. Vendar vse skupaj ni ostalo le pri sadju. Program delavnic in predavanj smo želeli nadgraditi in popestriti, udeležencem pa ponuditi bolj pestre vsebine. Ker so zelišča danes tako zelo aktualna in med ljudmi dobro sprejeta, smo se odločili, da tudi v Učnem centru Brje zadiši po zeliščih. Tako so se vzpostavila predavanja in delavnice na temo predelovanja in uporabe zelišč v vsakdanjem življenju. Za pripravo delavnic smo potrebovali surovine (zelišča), zato se je pojavilo vprašanje, kje jih dobiti.
In tukaj se je začela naša skupna zgodba. Na urbanem vrtu so nabrali baziliko – ogrooooomno bazilike – in naši udeleženci na delavnici v Učnem centru Brje so iz nje izdelali pesto – ogromno pesta!
V zgodbi Urbani vrt so tako zaživeli naslednji izdelki: čaji – ameriški slamnik, laški smilj, sladki pelin;
sušene začimbe – origano, bazilika; zeliščna sol iz origana in bazilike; krema za roke, ustna voda, hidrolat in eterično olje iz poprove mete; pesto iz bazilike; marelična in breskova marmelada.
Projekt Urbani vrt pripoveduje zgodbo o medsebojnem povezovanju in sodelovanju ljudi različnih generacij, znanj in izkušenj. Takšna oblika medgeneracijskega sodelovanja pa je pripomogla k zavedanju o današnjih družbenih in okoljskih spremembah, ki jih vsi vsakodnevno doživljamo in se z njimi soočamo.
Maja Lemut in Ksenja Sulič