Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
7°C
-1°C
PON.
7°C
-1°C
7343

Umetniki za karitas v Ljubljani

Likovna dela Umetniki za karitas so tudi letos, kot že 22 let zapored, v januarju na ogled v galeriji Družine v Ljubljani. Zadnji dve leti je pred odprtjem razstave tudi sveta maša v Stolnici sv. Nikolaja. Letos je bil njen namen v skladu z geslom kolonije: »Pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod« in tudi v spomin na Sinjevrškega Hieronima, ki je mesec dni po koloniji odšel v večnost. Mašo je daroval nadškof Stanislav Zore ob somaševanju stolnega župnika Jožeta Pluta, ravnatelja Škofijske karitas Koper Slavka Rebca in stolnega kanonika Vinka Veglja.

Veliko ljudi se je zbralo. Po maši so se sodelavci Karitas, umetniki, dobrotniki in številni ljubitelji umetnosti »preselili« v galerijo Družina, kjer je razstavo Umetniki za karitas postavil strokovni sodelavec Tone Seifert. O namenu kolonije in likovnih ustvarjalcih sem sama predstavila karitativni vidik tega projekta, likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn pa umetniško vsebino. Slavko Rebec pa je umetnike, galerijo in nastopajoče primerjal z družino, ki je že dvaindvajset let povezana v dobrem.  

Posebno doživetje je bil glasbeni nastop Mance in Benjamina Izmajlova, najprej z Ave Marijo v stolnici in kasneje še s slovenskimi narodnimi pesmimi v galeriji.

Razstavo je odprl nadškof Zore in se v nagovoru spomnil arhitekta Plečnika, ki je govoril, da je vsako umetniško delo Bogu dopadljivo, če je lepo, vendar, da je lepota vedno povezana s kriterijem dobrega.

Sledilo je druženje prijateljev in znancev. Pa tudi občudovalcev likovnih del je bilo veliko in nekateri so se čutili nagovorjeni do te mere, da so sliko posvojili in svoj dar zanjo namenili ljudem v stiski. V mesecu kulture, 19. februarja pridejo slike v Lokarjevo galerijo v Ajdovščino in že danes povabljeni, da se pridružite.

Jožica Ličen

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij