Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Žegnanje konj v Žapužah

Konjeniško društvo Sveti Štefan Vipavske doline je pripravilo že 4. žegnanje konj v Žapužah in sicer na šagro sv. Jurija, ki je večinokrat upodobljen - na konju.
Tokrat je potekala dvodnevna prireditev malo drugače kot doslej. Za uvod so na soboto povabili otroke s starši, da so lahko poskusili jahanje v živo, pod strokovnim vodstvom na tradicionalnem 'Jurijevem hipodromu'.

Nedeljski blagoslov, ki ga je delil šturski župnik Marko Kos, je bil najprej namenjen ubrani skupini Tomosovih mopedistov, ki so se v sprevodu pod vodstvom Rajka Črnigoja zapeljali mimo cerkve sv. Martina. Povezovalec programa – predsednik društva sv. Štefan Rafael Premrl je povedal, da skupina mopedistov vabi nove člane, ker ustanavljajo društvo.

Ko se je dobro očistil zrak po 'mišeli', se je slovesno pojavila konjenica z zastavami in okrašenimi konji ter zapravljivčki. Kljub temu, da je bil napovedan deževen dan, je bog naklonil lepo vreme. Mnogi obiskovalci so pripravili konjenici pravi 'špalir'. Udeležencev na konjih je bilo več kot 40. Vsem je ob blagoslovu pripadel še priboljšek. Gospodinje v narodnih nošah so ponudile jezdecem in furmanom kozarček rujnega, konjem pa kruh.

V nedeljskem popoldnevu so po okrepčilu konjarji nadaljevali s predstavitvami. Videli smo figure ob dresuri trojk v meneži, ki so jo pripravili člani konjeniškega društva s Štjaka pod vodstvom Pavla Štambergerja.

Zanimiva je bila tudi igra osemletne jahačice s konjem, ki je bil enake starosti. Mnoge težave otrok je možno odpraviti s hipoterapijo. Pod vodstvom terapevtke Barbare Lemut smo lahko videli, kako taka vaja s konjem poteka. Otrok je v raznih položajih na konju v stalnem stiku z živaljo, ki prenaša zdravilni učinek na varovanca. Alan iz Prvačine je prikazal spretnosti ježe s triletnim otrokom.

Za sprostitev pa je poskrbel Tomaž Puc, ki je prikazal hitro ježo v stilu divjega zahoda. 

Kljub nekaj dežnim kapljam je vreme dopustilo izvedbo programa, ki ga je spremljalo tudi na poligonu mnogo gledalcev. Za naslednje – 5. žegnanje si organizatorji želijo izvedbe pred cerkvijo šturskega zavetnika sv. Jurija.     

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi