Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Prvi Hospicitat v Lavričevi knjižnici

Na zadnji majski dan v letošnjem letu je Slovensko društvo hospic, območni odbor severne Primorske skupaj z občino Ajdovščina in Lavričevo knjižnico predstavil prvi Hospicitat.
Večer, ko je tekla beseda o tabu temi umiranju, našem doživljanju bolezni in smrti. Gosta prostovoljka v Slovenskem društvu hospic Anica Rijavec ter ajdovski literat, lanskoletni peto majski nagrajenec Bojan Bizjak Zakawski sta iz svojih osebnih izkušenj in ob prebrani knjigi Stein Husebo - Ljubezen in žalost podelila med številne obiskovalce svoj pogled in razmišljanja na temo, ki se je neradi dotikamo. Med obiskovalci smo izžrebali nagrajenko in ji omenjeno knjigo podarili, prav tako smo podarili izvod opogumljajoče knjige Lavričevi knjižnici Ajdovščina. Prihodnji drugi Hospicitat bo v jesenskem času, namenjen pa prezrtim žalovalcem; otrokom in mladostnikom. Ta večer bosta gosta ravnatelj ajdovske gimnazije Vena Pilona Andrej Rutar in vodja programa žalovanja otrok in mladostnikov na nacionalnem nivoju Slovenskega društva hospic Tina Sprinčnik. Knjiga ki jo priporočamo v branje je Metulji otrok Hanni Kach, ki nas bo sicer popeljala v obratno vlogo. Kako je ko umira otrok, a prinaša  s tem veliko pogledov v otroško doživljanje procesa umiranja in je ob enem knjiga napotkov spremljanja umirajočih. Kaj pa potem? Ko žalost spregovori in ko nastane tišina ter se občuti praznina? Vabljeni jeseni, da skupaj razmišljamo o tem.

Vse, ki žalujete vabimo, da se pridružite odprti skupini za žalujoče, ki bo imela prvo srečanje 13-ga septembra ob 16.30 na sedežu društva in bo potekla vsak drugi torek v mesecu. Zaželeno je, da se predhodno najavite. Nagovorimo žalost, opogumimo srce za nadaljnje korake v življenju.

Slovensko društvo hospic je marca letos ustanovilo svoj območni odbor na severno Primorskem, sedež imamo na Gregorčičevi 20 v Ajdovščini. Dosegljivi smo v času uradnih ur v Ajdovščini ponedeljek, sredo, četrtek, petek med 8.00 in 12.00 ter ob torkih popoldan na Ulici Gradnikove brigade 63 v Novi Gorici. Oglasimo se na telefona za informacije 051 618 261, za svetovanje 031 606 309 ali preko email naslova s.primorska@hospic.si

»Da bomo tu, ko nas boste potrebovali«

Koordinatorica družine v Slovenskem društvu hospic OO severne Primorske, Tamara Paravan

Oglejte si tudi