Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
22°C
10°C
Oceni objavo

Podoknica v Lokavcu

Vas Lokavec je poznana po zelo bogati kulturni in gospodarski dediščini, od nekdaj pa so tu domovala pridna in delovna dekleta ter žene. Zato se je k Dragici Černigoj, v petek 22. maja, v goste povabil Podokničar Nedeljskega dnevnika.
Ker svojih deklet in žena ne posojamo komurkoli, je Podokničar moral obleči izvirno narodno nošo in opraviti kar nekaj zahtevnih nalog. Šele nato se je smel povzpeti po lestvi. Da je lažje premagal strah,  ga je s poskočno glasbo spremljal Briški kvintet, Trnovski furmani  in operni pevec Zdravko Pergar. Folklorna skupina Most se je zavrtela s tradicionalnimi plesi, dramska skupina Zarja pa je slavljenki na čast zapela lokavško himno in nekaj pesmi.

Po končanem vasovanju je sledilo druženje, ki se je zavleklo še pozno v noč. Med številnimi obiskovalci, ki so si ogledali star običaj, je bila tudi nekdanja dobitnica in predlagateljica kar nekaj podoknic, Ida Kocjančič. Predsednik KS Lokavec Angel Vidmar je poudaril, da je največje zadovoljstvo in namen prireditelja, ko so zadovoljni obiskovalci. Sodeč po veselih obrazih in navdušenih gledalcih smo prepričani, da je spomin na stare običaje v srcih ljudi še živ in je prav, da ga približamo današnjemu času ter ga tako prenesemo na prihodnje rodove. Podoknica je nastala na pobudo društva DOLI in se ji hotela na tak način zahvaliti za neumoren trud in delo v društvu.

Društvo DOLI

Oglejte si tudi