Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Občni zbor ajdovskih planincev

V petek, 6. marca 2015, so se zbrali ajdovski planinc na svojem letnem srečanju.

Za kulturni program je poskrbel pevski zbor OŠ Danila Lokarja Ajdovščina in octet Castrum iz Ajdovščine.

Spodbudne besede je zbranim planincem namenil župan Tadej Beočanin. Poudaril je različne pomene, ki jih ima planinsko društvo, in pohvalil prizadevanja različnih sekcij.

Predsednik PD Ajdovščina Bogdan Kodele je povzel delo, trud in požrvovalnost, ki so jih pokazali člani društva v preteklem koledarskem letu.Tudi v prihodnje bo delo potekalo po začrtani poti, slonelo bo na ciljih, da se posveti še več pozornosti obema kočama, to je na Čavnu in na pod Golaki. Veliko pozornosti bo posvečene delu z mladimi. Poleti bo organiziran planinski tabor naČavnu. Izpeljani bodo izleti, predstavljeni v programu, ki so ga prejeli ob novem letu vsi člani. O pohodih in izletih v lanskem letu je poročal tudi vodja vodniške sekcije Vladimir Lemut. Vse prisotne je povabil na zanimivepohode, primerne različnim starostnim skupinam. Vsi pohodi potekajo v spremstvu planinskih vodnikov, z veljavno licenco. Pogosto pomagajo planinski vodniki izpeljati športne dneve na naših šolah. Prepričani smo, da poteka pot naših otrok boljše in predvsem varnejše.

O gospodarstvu, o razmerah, povezanih s finančnimisredstvi, in o številnih urah prostovoljnega dela je poročal Silvan Furlan, vodja gospodarske sekcije.

Sekcija Kamnje, njen predsednik, JožeVodopivec, je povabil vse na vsakoletni pohod na Malo goro, ta je na velikonočni ponedeljek. Tudi letos je obljubil veselo druženje, topple besede in dobro razpoloženje.

Člani PD Ajdovščina so brez pripomb sprejeli finančno poročilo, poročilo nadzornega odbora in častnega razsodišča.

Prisotni so z zanimanjem prisluhnili poročilu gorskih reševalcev, ki ga je podal Bogomir Batagelj.

Posebno so se v svojih poročilih potrudili mladi člani Planinskega društva, to je učenci OŠ Šturje Ajdovščina in učenci iz Lokavca. Poročali so, kje so bili, kaj so videli in doživeli. Na nekaterih poteh so jih spremljali tudi starši. Najlepši spomini so ostali na Križno Goro in na poletni tabor na Čavnu.

Učenci iz Dobravelj pa so osvajali najvišja priznanja na tekmovanjih iz orientacije. Svoje delo so zanimivo in prisrčno predstavili na petkovem srečanju.

Delo planincev je povezano z naravo in s skrbjo za vsako cvetlico in vsako drevo, ki si je dobilo svoje mesto na Zemlji. O odnosu do narave in o skrbi zanjo je poročal Mirko Soban. Poročal je tudi o skrbi za poti na našem področju in o oznakah, ki nas pripeljejo do cilja.

Nekateri člani Planinskega društvo Ajdovščina so izstopali s svojim delom, prizadevanji in uspehi, zato so prejeli priznanja Planinske zveze Slovenije. Zlati znak Planinske zveze Slovenije je prejel za svoje požrtvovalno delo na področju planinstva dolgoletni predsednik planinske sekcije v Kamnjah Anton Kreševec. Bronasti znak Planinske zveze Slovenije je prejel Boštjan Mikuž, alpinist, ki je prisotnim s sliko in besedo predstavil utrinek svojih poti po najvišjih vrhovih Azije.

Bronasti znak Planinske zveze Slovenije je prejela Marija Kovač, učiteljicana OŠ Dobravlje, ki vestno skrbi, da so orientacisti med prvimi v državi.

Z bronastim znakom sta bila odlikovana tudi člana planinske sekcije KamnjeVojkoVodopivec in DarkoVodopivec, ki sta predana delu sekcije in planinstva v celoti.

Posebno zahvalo je prejela skupina gorskih reševalcev za požrtvovalno in nesebično pomoč ljudem v stiski.

Posebno zahvalo je prejel tudi Damljan Fabčič, ker je pomagal pri urejaju in čiščenju okolice koče pod Golaki ter priskočil na pomoč s prostovoljnim delom, ko je bilo potrebno.

Gostje, člani različnih planinskih društev, ki so se udeležili občnega zbora, so pohvalili delo in prizadevanje ajdovski planincev.

Da je potekalo delo po začrtanem vrstnem redu, sta poskrbela učenka Laura Brecelj in učenecTeo Šinkovec, uradni del srečanja sta vodila Ines Leban in Ožbej Marc.

Beseda in pesem sta se nadaljevali še v avli Dvorane prve slovenske vlade, kjer je potekalo petkovo letno srečanje ajdovskih planincev.

Irena Šinkovec

Oglejte si tudi