Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Most pred novim študijskim letom

Most – univerza za tretje življenjsko obdobje že 19. leto povezuje ljudi v tretjem življenjskem obdobju, pa tudi mlajše, saj pogoj za članstvo nikakor ni status upokojenca, ampak želja in pripravljenost za ustvarjanje, izobraževanje ali druženje.
Društvo šteje več kot 300 članov, ki prihajajo predvsem iz ajdovske in vipavske občine, pa tudi z goriškega in kraškega območja. Od ustanovitve pred 18-imi leti je Most rastel tako po številu članov kot po številu in obsegu dejavnosti. Dejavnosti se še vedno širijo, saj je društvo odprto za nove pobude in ideje, edini pogoj je, da se zbere zadostno število ljudi, ki jih zanima vključitev v novo dejavnost. Žal tu in tam kakšna skupina zaradi osipa tudi preneha delovati; to se dogaja predvsem pri jezikovnih tečajih.

Za vsako študijsko leto vodstvo društva pripravi program, v katerem naj bi vsakdo našel nekaj zase. Ponudba je pestra: od učenja jezikov preko krožkov zgodovine, umetnostne zgodovine, računalništva, astronomije do dramskega krožka in literarnega izražanja. Raznolika je ponudba ustvarjalnih delavnic. Člani lahko izberejo izražanje v kamnu, lesu ali pa kvačkanje, klekljanje in še druge ročne spretnosti.

V duhu izreka 'Zdrav duh v zdravem telesu' je poskrbljeno tudi za športno in plesno udejstvovanje. Folklorne skupine in plesne skupine Ajda ni treba posebej predstavljati, saj že leta bogatita številne prireditve doma in v širšem okolju. Za letos je na področju športnih aktivnosti načrtovana nova dejavnost - rekreativno kolesarjenje. Več let že delujeta telovadba in tai či. Najbolj priljubljena in množična dejavnost pa je pohodništvo. Pohodi v vedno nove kraje po Sloveniji so organizirani enkrat mesečno in so po težavnosti prilagojeni pohodnikom v tretjem življenjskem obdobju in vedno povezani tudi s spoznavanjem kulturno-zgodovinskih ali naravnih znamenitosti.

Poleg rednih dejavnosti, ki večinoma potekajo od oktobra do maja, društvo organizira razstave, predavanja, kulturne prireditve, ekskurzije in srečanja. Pri tem se povezuje s sorodnimi društvi, predvsem z društvoma Lipa iz Domžal in Unitre iz Krmina v Italiji.

Večina dejavnosti se bo začela v prvi polovici oktobra, ko se bodo na podlagi prijav oblikovale skupine in urnik dejavnosti. Še vedno je čas, da se nam pridružijo novi člani. Društvo Most ima sedež v stavbi Ljudske univerze na Stritarjevi 1a v Ajdovščini, kjer je mogoče osebno ali po telefonu 05 99 21 444 v času uradne ure ob ponedeljkih med 9. in 10. uro dobiti vse informacije. Kadarkoli lahko pišete na el. naslov: most.u3@gmail.com, društvo pa ima tudi svojo facebook stran.

Marija Ceket

 

 

Oglejte si tudi