Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Na furmanski praznik s topom na novih kolesih

V vsakoletni praznik furmanov v Postojni želijo biti konjarji vključeni čim bolj izvirno in neponovljivo. Letos se obeležuje 100 let od začetka 1. svetovne vojne, ki je zelo zaznamovala Primorsko.
Konjeniško društvo Sveti Štefan iz Vipavske doline je vsako leto doslej na paradi uspešno predstavilo razne prevoze s svojimi ljubljenčki. V Kobaridu so našli pravo idejo za letos in sicer prevoz smrtonosnega, več kot tono težkega topa. Za prevoz se je pojavil problem, ker je bil top brez koles.

Člani društva so v sodelovanjem s Kobariškim muzejem začeli pripravljati 'obuvalo' za top italijanske izdelave. S pomočjo fotografij ter mojstra Kristjana Kovača – enega redkih izučenih kolarjev v dolini - so pripravili lesena kolesa.

Prav v teh dneh je napočil trenutek še za kovanje, oziroma nameščanje težkih obročev na obod. Prisostvovali smo postopku ogrevanja, nabijanja ter hlajenja kolesa, ki se je zgodilo v Dolgi Poljani na Jožetovi domačiji. Kovaški del je pripravil in dokončal kovaški mojster Ignac Česen iz Vipave.

Sam prevoz na prireditveni prostor pa bo potekal s tremi pari konj, je povedal predsednik društva Rafael Premrl iz Vipave. Za spremstvo v pravem vojaškem prevozu bodo poskrbeli še ostali člani s primernimi uniformami izpred sto let.

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi