Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Kdo sem? Kaj vpliva name? Družina? Prijatelji? Mediji? Kaj pa razmere v družbi?

V sredo, 15. januarja 2014, so v večnamenskem prostoru Hiše Mladih v okviru MDPM Ajdovščina potekale delavnice in izobraževanja za mlade parlamentarce. Ker je tema letošnjega 24. otroškega parlamenta Razmere v družbi, smo delavnice tudi temu primerno prilagodili.
Otroci so razmišljali o problemih, ki jih prinaša današnja družba, pa tudi o priložnostih, ki jih lahko mladi izkoristijo in 'zagrabijo' ter iz njih napravijo konkreten premik v svojem življenju ter korak naprej k uspešnosti na osebni in poklicni poti.

Že ob osmi uri zjutraj so se mladi parlamentarci zbrali na delavnici Življenje otrok danes gospe Irene Šinkovec. Mlade je popeljala v svet mladinske literature pisateljic Janje Vidmar in Neli Kodrič Filipović. Skozi odlomke njunih del in pogovore, ki so nastali ob poglabljanju v probleme literarni likov, so ugotavljali, kakšni so ti problemi, s katerimi se srečujejo. Ali so le-ti izjemni ali pa so to le težave, s katerimi se sooča vsak mladostnik. Poglabljali so se v pomen družine, prijateljev, medijev in drugih dejavnikov, kot so šport, šola, avtoriteta, glasba ... Pogovarjali so se o tem, kako vpetost med vse te dejavnike vpliva na mlade ljudi v današnjem času. Skupina mladih, ki se je na delavnici najbolj izkazala, je dobila tudi knjižno nagrado.

Po odmoru je sledila delavnica Potni list do obilja možnosti, ki sta jo vodili sodelavki in prostovoljki MDPM Ajdovščina, Gordana Maroh Črv in Urška Brežnjak. Sama delavnica se je začela s sproščanjem in vodeno vizualizacijo na temo Želja, ki jo je izvedla Urška Brežnjak, le-tej pa je sledila predstavitev, pogovor in delavnica o tem, kako si zastaviti nek načrt za prihodnost in kako napraviti prvi korak. Gordana Maroh Črv jim je tako spregovorila o 'vision board – tabli vizije'. Otrokom je razložila, kako si lahko ustvarijo povezave med slikami, ki so si jih izrezali iz revij, in iz tega odkrijejo, kaj si želijo početi in biti v prihodnosti. Prve tri korake za dosego tega cilja pa so morali mladi narediti že isti dan. Ali so to naredili? Tisti, ki so, bodo morda čez nekaj let uspešni podjetniki, zdravniki, športniki ... Pri tem so zelo pomembne tudi pozitivne afirmacije – pozitivne trditve, ki mlade vzpodbujajo k pozitivno naravnanemu mišljenju o sebi in svetu, v katerem živijo.

Izpeljava zadnje delavnice Vloga mladih v današnji družbi pa je bila v roke dodeljena gospodu Sašu Kroneggerju, ki je mladim skozi živahne socialne igre pokazal, da smo v družbi vsi povezani, da vplivamo drug na drugega in da smo tudi odvisni drug od drugega. Marsikaj zanimivega jim je povedal tudi o tem, do kdaj si mlad, kdaj si odrasel in kdaj se lahko zaposliš ... Na koncu delavnic je bila izpeljana tudi evalvacija, preko katere smo od mladih izvedeli, ali so bile delavnice zanimive in kaj jim je bilo pri njih najbolj všeč. Zadovoljni smo, da lahko potrdimo, da so se mladi dobro odzvali, izobraževanje dobro ocenili in se resnično izkazali kot pravi parlamentarci, saj njihova razmišljanja niso več 'mlada' in 'zelena', ampak povsem odrasla in zrela. Le tako naprej!

Sara Šorc, MDPM Ajdovščina

 

Oglejte si tudi