Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Čistilna akcija v Lokavcu

Pa je tu! Pomlad! Jo čutite? Z ulic vasi in mest se umika sivina. Meglo preganja svež veter in že diši po tistih trenutkih, ko zadihamo s polnimi pljuči in življenje zaživimo drugače - sproščeno, razigrano, polno pozitivnih misli. Spomladi se res veliko dogaja! Poleg prebujajoče se narave, daljših dni, sončnih sprehodov in izletov ter rekreacije pod milim nebom, je tu še cela množica pomladnih dogodkov, ki vzbujajo optimizem. Eden od teh je tudi vsakoletna čistilna akcija v Lokavcu, ki jo je v soboto, 18. marca 2017, organiziralo Športno društvo Slano blato v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Lokavec.
V 72. členu Ustave Republike Slovenije je zapisano, da ima vsak državljan v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja. Kar je nezapisano in na kar se prevečkrat pozabi pa je, da nam pravice prinašajo tudi dolžnosti. To pomeni, da je tudi skrb za okolje dolžnost vsakega posameznika in vseh nas. Tisti, ki se zavedamo, da lahko vsak z odgovornim ravnanjem naredi veliko za zdravo okolje in s tem tudi za lastno zdravje, smo se na dan čistilne akcije, ob 8:30 zbrali pred Dvorano Edmunda Čibeja. S predsednikom ŠD Slano blato, Bojanom Pergarjem ter predsednikom KS Lokavec, Angelom Vidmarjemsmo izmenjali par besed, se razdelili v delovne skupine in se vedrih obrazov podali v boj z nesnago.

Vsako leto si udeleženci čistilne akcije želimo, da bi se po dobrih treh urah čiščenja Lokavca, vrnili do kontejnerja s praznimi vrečkami, brez odpadkov. Žal se nam ta želja tudi letos ni uresničila, saj smo se na zbirno mesto vrnili s polnimi vrečkami pločevink, stekla, cigaretnih škatlic in ogorkov, plastike, avtomobilskih gum, kosov pohištva… Čeprav verjamemo, da nam bo to nekoč vendarle uspelo, se zavedamo, da bo potrebnih še nekaj let, predvsem pa premikov v glavah tistih, ki odpadke brezbrižno mečejo v naravo in pri tem niti pomislijo ne, da s takim nespametnim ravnanjem škodujejo tudi sebi. Narava si naš odnos do nje namreč skrbno beleži in nam vrne, ko to najmanj pričakujemo in si želimo.

Ob 12. uri, ko se je akcija zaključila, smo se ponosni in zadovoljni, da smo očistili naš kraj, ponovno zbrali pred dvorano. Za dobro opravljeno delo pa nas je Krajevna skupnost povabila v sejno sobo in nagradila s pogostitvijo.

Včasih se vprašamo ali ima smisel, da si bodisi kot posameznik, bodisi kot društvo prizadevamo za spremembe, za boljši jutri. In odgovor je jasen kot beli dan! Seveda! To nam s svojo staro modrostjo potrjuje tudi Lev Tolstoj, ki pravi: »Dobro, ki ga narediš za drugega, narediš tudi zase«.Čeprav je njegova modrost že skoraj utonila v pozabo, smo se je na letošnji čistilni akciji ponovno spomnili. In delali dobro! Tako za naravo, kot tudi za nas.
Iskrena hvala vsem udeležencem in Krajevni skupnosti Lokavec!
Narava računa na nas tudi naslednje leto!

ŠD Slano blato

Oglejte si tudi