Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
10°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Čipkarska in filatelistična razstava

Ob svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA, ki se je pretekli vikend odvijal v Sloveniji je bilo postavljenih mnogo razstav čipk in odtisnjenih priložnostnih poštnih žigov. Med drugim so članice klekljaric iz Ajdovščine pretekli teden sodelovale v Ljubljane na skupnem klekljanju in s številom udeležencev, ki jih je bilo preko 1000, doseglo rekord za Guinesovo knjigo rekordov. V Ajdovščini sta združila moči Društvo zbiralcev Ajdovščina – Nova Gorica ter dve skupini klekljaric iz društva MOST in postavili skupno razstavo v Mercator centru v Ajdovščini.
Na mizah so razstavljene čipke v različnih velikostih, barvah ter kot dodatki za mnoge priložnosti. Vesna Bratina je zbrala preko dvajset klekljaric, ki so svoje eksponate postavile na ogled. Med čipkami ima posebno mesto čipka avtorice Zvonke Fegic, ki predstavlja grb občine Ajdovščina v barvah. Prav ta čipka je bila skupna točka obeh društev, ker so zbiralci natisnili to čipko na MAX karto. V času kongresa bo na pošti v Ajdovščini tudi priložnostni poštni žig, kjer je upodobljen rimski stolp – simbol Ajdovščine. Na karti je tako barvna čipka, znamka s čipko ter žig s stolpom. Na razstavnih panojih je možno videti fotografije čipkarskih pripomočkov, klekljaric pri svojem delu ter izdelke svojih pridnih in natančnih rok – čipke.

Čipke se ne izdelujejo samo v Idriji, kot včasih razmišljamo. Čipka se ustvarja po vsej Sloveniji in širom celega sveta. Na ogledu so fotografije, FDC ter znamke it mnogih držav sveta. Razstava bo na ogled do 4. julija 2016.

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi