Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
6°C
-2°C
TOR.
6°C
-1°C
Deli
10053

Ajdovski planinci pri kralju Matjažu

V nedeljo, 16. julija, 2017, smo se ajdovski planinci odpeljali na Koroško, h kralju Matjažu, to je v Karavanke. Zbralo se nas je okrog štirideset in vodnik Mirko se je razveselil tega števila in vseh nas.

Še preden je sonce zarisalo svojo pot, smo se poslovili od avtoceste in zavijugali po stisnjeni in vijugasti korošici. Idila, ki nas je obdajala, ni mogla pritegniti našega pogleda, ki je motril ovinek za ovinkom. Spremljali so nas ponosni vršaci in nas bodrili. Naše misli so se dotaknile Vorančevih Solzic, Samorastnikov in drugih literarnih del, povezanih z imenom poeta koroške dežele. Zdelo se mi je, da nastisnjenih njivicah vidim Dihurje, v boju za vsakdanji kruh. In v the strmih grapah, iz katerih se je kot kraljica dvigala Uršlja gora, smo se spominjali Vorančevega potopisa Pot k očetu; po njegovih sledovih je organiziran vsakoletni pohod koroških planincev.

Povzpeli smo se do starta naše poti. Vzpona ni bilo malo, vendar so nas noge ubogale, kar je vzbujalo pogum in zadovoljstvo. Pridružil se nam je domači vodnik Roman, ki je poznal vsako stezico in vsako vzpetino. Zveste markacije pa so nas varno pripeljale do koče, to je planinskega doma pod vrhom.

Po oddihu, ko smo po temperaturah spoznali, da nismo na morju, smo se podali do Matjaževe votline. Kakorkoli smo opazovali kralja Matjaža, nikakor nas ni mogel prepričati, da se bo zbudil v bližnji prihodnosti. Njegova brada ni niti enkrat ovila mize, pa tam dremlje že stoletja. Klicali smo ga in fotografirali, vendar sen je preglobok. Do kdaj … Od tu nas je steza vodila na vrh Pece, to je na nadmorski višini 2125 m. Lepo, res dobro, smo napravili ta vzpon … in na vrhu, v Karavankah, čudovit razgled na vse strani, na eni strain naše gore, na katere smo zelo ponosni, na drugi strain avstrijski vršaci, kajti na naši poti smo nekajkrat prečkali mejo z Avstrijo. Samotne kmetije klubujejo precej visoko pod vrhovi, tudi temu smo se čudili.

Prehodili smo pogorje Pece in v njenem ostenju večkrat zaznali podobo dobrega kralja, ki nas bo rešil. V dolino smo se spuščali po zahodnem pobočju. Ob vznožju Pece, pri prijazni kmetiji pri Kumru, nas je čakal avtobus.

Na naši poti smo se ustavili še v samotni, vendar skrivnostno-lepi cerkvici sv. Ane. V njej je pomembna zanimivost, to je kip črne Matere Božje.

Proti večeru smo se poslovili od gostoljubnih domačinov in se odpeljali proti Vipavski dolini.

Vendar pripovedka o kralju Matjažu, ki jo je naš vodnik Mirko večkrat lepo povedal, mi ni dala miru, pa sem jo dobila in jo prepisala tudi za vas bralce in za vse moje planinske pohodnike. Kralja Matjaža imamo tudi v Vipavski dolini.

Kralj Matjaž v Podrti gori

V Vipavski dolini med Ajdovščino in Vipavo je pod Kovkom tako zvana Podrta jama. O nji pripovedujejo ljudje prečudne reči. V tej gori je bila pred davnimi časi velika votlina. Sam svetel marmor je preplezal njene stene in viseči kapniki so viseli od stropa, tako da ti je jemalo kar vid, ko si stopil vanjo. Votlina je imela več izhodov na vipavsko in idrijsko stran. Še danes se vidi sredi Podrte gore več sto korakov široka udrtina in “Luknja” nad izvirom penečega se Hublja baje ni nič drugega negoli eden votlininih izhodov.

To orjaško votlino si je bil izbral kralj Matjaž za bivališče sebi in svoji hrabri vojski. Tam je počival in čuval nad krasno Vipavsko dolino. Tam je hranil svoje neizmerne zaklade. In nihče ni bil tako drzen, da bi se mu približal.

Pa se je zgodilo, da je zvedel ljuti Turčin za lepo Vipavsko dolino in za zaklade ponosnega kralja Matjaža. In prihrumel je iz jutrovih dežel v naše kraje, požigajoč, uničujoč, ropajoč. Vedno dalje so se valile sovražne trume tja proti Matjaževi votlini, ker pohlep po ogromnih zakladih ni dal miru besnečemu sovragu. Nekega dne pridro v Vipavsko dolino. Ko čuje kralj Matjaž to žalostno vest, se hudo razsrdi in zbudi spečo vojsko, ki vstane na mah pripravljena na junaški boj. Nato pošlje sla k turškemu sultanu in ga pozove, če se hoče meriti z njim in njegovo vojsko v odprtem, poštenem boju. Sultan mu sporoči, da je zadovoljen, da se prične boj drugo jutro in čigar bo zmaga, tega naj bo Vipavska dolina in naj bodo vsi zakladi v votlini.

Kralj Matjaž sprejme predlog in zvečer se vležeta on in vsa njegova vojska, nič hudega sluteč, k počitku. Ali kako se začudi kralj drugega dne, ko zapazi, da so vsi vhodi v votlino zadelani s težkimi skalami. Izdajalski Turčin jih je ponoči zamašil z zavratno namero, da bi uničil Matjaževo vojsko. To razljuti kralja Matjaža tako hudo, da se jame tresti od same jeze. Toda ž njim vred se strese tudi gora, ki se jame podirati in rušiti na turško taborišče v dolini. Ko se tako med gromom in bliskom odpre votlina, privrši iz nje kralj Matjaž z vsemi svojimi vojščaki in jo mahne po zbeganih Turkih, ki jih uniči do zadnjega. Po sijajni zmagi pa se kralj in vojska zopet umakneta v svojo votlino, kjer še danes spita.

Marsikdo je že poskušal, da bi prodrl v Matjaževo votlino in se polastil neprecenljivih zakladov, ali nobenemu se ni še posrečilo. Vsakikrat se je gora tako silno stresla, da je zasula s svojimi skalami predrzneža. Še danes gledaš v Hubljevi dolini cello vrsto razvalin, ki so priča the gorskih potresov, kateri so sledili na vsak tak predrzni poskus; vas Fužine je še danes skoro da le kup razvalin.

Narodna pravljica (“Novi rod”)

Irena Šinkovec

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij