Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

24. letni pohod na Čaven

Planinsko društvo Ajdovščina je v nedeljo, 6. avgusta 2017, organiziralo tradicionalni že 24. letni pohod na Čaven. Pred kočo Antona Bavčerja se ježe v zgodnjih urah zbralo veliko ljudi. Prišli so iz različnih smeri. Nekateri so v teku preizkusili svoje moči tako kot vsako nedeljo. Drugi so prišli za sprostitev. Nekateri so se s kolesi pripeljali na Čaven. Največ je bilo takih, ki so se z malo napora umaknili pred poletno vročino, ki je kraljevala v Vipavski dolini.

Med pohodniki so bili nekateri, ni jih bilo prav malo, ki so se udeležili vseh pohodov, kar imajo dokumentirano. Živahna beseda pohodnikov je v nedeljo bogatila rojstvo prekrasnega jutra na Čavnu. In kdo je bil Anton Bavčer, po katerem nosi ime planinska koča na Čavnu?

Bil je priznan planinec, ki je bil kot talec umorjen v noči med 21. in 22. junijem 1944 v tržaški Rižarni. SPD Ajdovščina mu je blizu zavetišča na Čavnu odkrila spominsko ploščo z verzi, ki jih je sestavil njegov rojak dr. Ivo Lulik. Načrt za ploščo je napravil profesor Ivo Kovač.

Ob 11. uri je bil kulturni program s predsednikovim govorom. Na Čaven so prinesli glasbeno razvedrilo mladi, in  sicer Patricija s svojo flavto, tudi planinsko himno je zaigrala, Nejc jo je urezal na harmoniko, Teo in Taj sta ubrala strune na kitari. V celoto je dogajanje povezal Teo, učiteljica Izidora pa je spregovorila o prazničnem dnevu pred 70 leti, ko so zavzeti ajdovski planinci odprli to planinsko zavetišče. Torej koča je praznovala 70. letnico, zato je bilo praznovanje še lepše. V knjigi o delovanju Planinskega društva Ajdovščina, ki je izšla ob stoletnici delovanja društva, piše: »Planinska skupina F. D. iz Ajdovščine je dne 22. junija 1947 otvorila planinsko zavetišče v gozdarski koči na Čavnu, ki je bilo med vojno uničeno. Zavetišče je dobilo ime po planincu Tonetu Bavčerju. Vse delo v novo opremljeni koči so opravili prostovoljno delavci in mizarji žage Rizzato iz Ajdovščine, katerim so pridno pomagali člani odbora planinske skupine. Novo otvorjena planinska koča je lepo urejena in ima deset prenočišč; nima pa prostora za večje skupine, ker so pod isto streho stanovanje in gospodarski prostori gostoljubnega gozdnega čuvaja. Poleg opreme je v koči tudi omarica z zdravili za prvo pomoč in nekaj leposlovnih knjig za razvedrilo planincem v času oddiha.«

Tudi danes je planinska koča na Čavnu lepo ohranjena in urejena. Ajdovski planinci ji posvetijo veliko ur prostovoljnega dela, skrbi in materialnih sredstev.

Predsednik Planinskega društva Ajdovščina je pohvalil delo in zagnanost ajdovskih planincev, ki so mogli in zmogli ohraniti društvo in njegovo delovanje skozi mnoga desetletja zgodovine, viharnih dogodkov in sprememb. Društvo je bilo ustanovljeno 1903 leta. Predsednik je poudaril, da je vsako prostovoljno delo, kar poznajo ajdovski planinci, praznik in trenutek veselja. Tudi letos se imajo česa veseliti, kajti pri koči na Golakih so dela za sanitarije v polnem teku. To je bil sen mnogih generacij in upamo, da bo uresničen s pomočjo različnih dobrih ljudi, planincev, ki jim ni žal ur in dela, ter sponzorjev, ki so prisluhnili želji in potrebi pohodnikov.

Veselo druženje se je nadaljevalo do večera, ko je moč narave z oblaki, strelami in gromom pretrgala praznični dan.

Irena Šinkovec

Oglejte si tudi