Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

23. letni pohod na Čaven

Prvo avgustovsko nedeljo, kot je že v navadi, smo se zbrali na Čavnu, vsi, ki nam je naš Čaven najlepši in najbolj prijazen vrh, ker je naš, ker je simbol delovanja našega planinskega društva, ki vztraja na svoji poti že več kot 110 let. To je častitljiva starost in v takem času se lahko zgodi marsikaj. Tudi naše društvo ni bilo brez vzponov in padcev, vendar se je vedno znalo dvigniti. Prav to dolgo pot, svetlobe in teme, smo počastili pohodniki, ki smo se tisto avgustovsko nedeljo zbrali na Čavnu.

Prišli smo z različnih strani, vse poti so dobro označene in očiščene. Vzdušje pred Bavčerjevo kočo na Čavnu je bilo vedro že v zgodnjih jutranjih urah in tako je ostalo do sočnega zahoda, ki je tistega dne grelo tudi prazniku v pozdrav.

V kulturnem programu se je oglasila pesem pevskega zbora Castrum. Učenci OŠ Danila Lokarja Ajdovščina so za dan prekinili svoj počitniški oddih in z učiteljico Izidoro Ferfolja prišli na Čaven, kjer so s pesmijo in besedo počastili praznični dan.

Starosta med ajdovskimi planinci Drago Ergaver je pojasnil, zakaj in kako se je organiziral pohod na Čaven. Nastal je kot vzporednica spominskemu pohodu na Golake. S svojo jedrnato besedo je pohvalil trud in delo vseh planincev, ki zmorejo in hočejo, predvsem prostovoljno, ohranjati in dvigati ajdovsko planinstvo. Poudaril je, da bi morali biti mladi nosilci prihodnosti, tudi na področju planinstva. Temu je posvečen trud vseh, ki se zavedamo, da je potrebno mladim pokazati ljubezen do narave, skrb zanjo, skrb za svoje zdravje in ljubezen do sočloveka. To in še marsikaj lepega so cilji planincev.

Predsednik Planinskega društva Ajdovščina Cvetko Ušaj je pohodnikom zaželel veselo dobrodošlico na Čavnu.

Vedro in veselo je bilo tudi po kulturnem programu, kajti letos so druženje popestrile tudi tekmovalne igrice za otroke in za odrasle. Zmagovalci so bili nagrajeni; smeh in vedrina pa sta zaobjela vse, tekmovalce in navijače. Torej smo bili nagrajenci vsi.

Pohod na Čaven se je zaključil z obljubo, da se bomo še srečali na Čavnu in na Golakih.
Irena Šinkovec

Oglejte si tudi