Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Umetniki za karitas so odrinili na globoko

Od 19. do 23. avgusta je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 25. mednarodna likovna kolonija 'Umetniki za karitas' pod naslovom 'Odrinimo na globoko'. Rezultat tega druženja je možno videti v sinjevrškem ateljeju do konca septembra. 74 avtorjev je ustvarilo 117 likovnih del, ocenjena vrednost pa presega 40.000 evrov.
Udeleženci 25. 'srebrne' mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas so bili: Lojze Čemažar, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola  Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Za dan ali dva so se pridružili tudi člani strokovnega sveta, nekateri, kot Silva in Azad Karim, Jože Bartolj, Lucijan Bratuš in Tone Seifert spremljajo kolonijo od samega začetka, prav tako tudi umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Tekom let so se pridružili še Mira Ličen, Bogdan Soban, Milena Gregorčič, Janez Štros in Igor Zimic.

Razstava je obogatena s slikami bivših udeležencev in različnih darovalcev, ki jih je bilo letos kar 51. Imena vseh bodo objavljena v katalogu. Na tej tisoč metrski gori smo doživeli pester in barvit teden. Dokaz, da je bil to delovni teden, so nedvomno nastale slike, vse skupaj je v torek pod večer obogatila skupna sveta maša v cerkvi Angelov varuhov na Otlici, v sredo pa okrogla miza o zgodovini Umetnikov za karitas in izzivih umetnosti in dobrodelnosti v družbi. Okroglo mizo je vodil kulturni urednik na radiu Ognjišče Jože Bartolj, sodelovali smo Kristjan Vidmar, kot gostitelj, Anamarija Stibilj Šajn, ki je zastopala umetniški vidik samega projekta, pa urednik Novega glasa Jurij Paljk, ki je predstavljal številne ljudi, ki Umetnikom za karitas odpirajo vrata razstavišč, kot voditeljica projekta Jožica Ličen sem predstavila dobrodelno noto, ki ni samo daj – dam, torej ponudba in nakup slik, temveč širjenje duha umetnosti in dobrodelnosti. Zanimiv je bil predvsem odgovor umetnikov, ki so v razpravi izpostavili pojem 'skupno dobro', kajti vojne, ki jih podpira orožarski lobi in uničevanje narave ne vodijo nikamor.

Vsakoletni četrtkov 'dan odprtih vrat' je višek kolonije Umetniki za karitas. Ta dan se udeležencem pridružijo tudi drugi ustvarjalci. Razdeljevanje platen, beleženje darovalcev in ustvarjenih slik je kar velik zalogaj, skupni obed tke prijateljske vezi, za kar poskrbi tudi gostoljubna družina Vidmar. Tudi tokrat je bilo tako. V kulturnem programu so v besedi in pesmi nastopili domačini – Gorjani, od najmlajših do najstarejših. Pozdravila sta tudi Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas in Renato Nucero, direktor Škofijske karitas iz sosednje Gorice.

Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin je spregovoril o Sinjem vrhu kot eni najlepših točki v občini, kjer človek začuti svobodo do neba in morja. Umetniki, kot ustvarjalci vizij in iluzij, so z darovanjem talenta in časa dokaz, da v naši potrošniško naravnani družbi le ni vse tako črno. Zahvalil se je tudi sodelavcem karitas, ki vedo, da človek ne živi samo od kruha in je prav umetnost dodana vrednost človekoljubja.

Koprski škof Jurij Bizjak se je dotaknil svetopisemskega sporočila o čudežnem ribolovu, ki se konča tako kot piše "in so potegnili čolne h kraju in šli za Gospodom". To je zaželel tudi sodelavcem karitas in vsem navzočim, da bi v ključnih trenutkih pogumno vrgli mreže.

Sledila je predstavitev udeležencev kolonije in nastalih del in končno ogled postavljene razstave. Nekatera dela so navzoče že ta večer nagovorila in so kar šest slik že rezervirali.

Darovani znesek od likovnih del bo šel v sklad karitas za pomoč mladim, ki bodo preko programa Popoldan na cesti in Centra Bogdana Žorža za mlade iskali svoje mesto v družbi.

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je prvi del celotnega projekta, ki med ljudmi zaživi s potovanjem razstav in odkupom likovnih del. Prav potujoče razstave so del karitativne dejavnosti, saj med širše množice prinašajo sporočilo lepote in dobrote. Na Sinjem vrhu bo razstava do konca septembra, oktobra se seli v Pretorsko palačo v Koper, novembra bodo dela postavljena ob osrednji prireditvi Škofijske karitas Koper v dvorcu Lanthieri v Vipavi ter na Klicu dobrote v Celju, decembra pa v galeriji Ars v Gorici.

Tako sta si tudi letos lepota in dobrota podajata roko.

Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas

Oglejte si tudi