Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Šmarni dan v Vrtovinu

Veliki šmaren v Vrtovinu vedno slovesno praznujemo. Takrat se vračajo domov tudi Vrtovinci, ki jih je življenje popeljalo po svetu.

Praznik  Marijino vnebovzetje je v cerkvenem oziru največji svetniški praznik. Reči vrtovinska cerkev pomeni predvsem videti kip Marije z otrokom iz lipovega lesa visok 134cm, nastal v letih od 1460 do 1470.  V Vrtovince zre miren, skrivnosten obraz. Vrtovinci verjamejo, da jih Marija varuje.

Praznik, veliki šmaren v Vrtovinu, se začne z jutranjo sv. mašo in procesijo med gasami po vasi, okrašenimi z vejevjem. S cvetjem okrašene oltarje postavijo domačini samo za ta dan in tu se procesija ustavi.

Veselica s skupino Hram se je pričela ob 19uri in nadaljevala pozno v noč. Dobrote iz peči vrtovinskih gospodinj smo najprej razstavili potem pa osrečili dobitnike. Kot je že v navadi razstavljajo tudi vrtovinski ustvarjalci ročnih del Miloš Lavrenčič, Milojka Lozar, Tjaša Gerželj, Suzana Čermelj, Iva Brecelj, Nevenka Gerželj.  Kot posebnost oziroma na temo praznika smo razstavljali kipe, slike, gobeline Marije nabrane iz cele vasi.

Na koncu bi še v imenu vseh krajanov Vrtovina pohvalila predsednika Turističnega društva Ortaona kot organizatorja šagre, Simona Čermelja, za izredno požrtvovalnost pri organizaciji  prireditve.

Vabljeni v Vrtovin, kjer nikoli ne zmanjka dobre volje in dobre kapljice.

Nevenka G.

Oglejte si tudi