Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Slovesno praznovanje ob 40- letnici

Prostovoljno gasilsko društvo Col letos praznuje 40 let od ustanovitve. Pred štiridesetimi leti so se skupaj z Gasilsko zvezo Ajdovščina odločili, da se tudi na Colu ustanovi gasilsko društvo.

Nekaj večjih požarov, tako v naravi kot na objektih je botrovalo tej pametni odločitvi. Teren, ki ga društvo pokriva je precej razgiban in je raztegnjen čez celo planoto Gore, od Hrušice na vzhodu in vse do Smrekove drage globoko v Trnovskem gozdu. Že na začetku leta, smo na rednem občnem zboru razvili nov društveni prapor, praznovanje obletnice pa smo prenesli v mesec avgust. S pripravami smo začeli že v lanskem letu, saj smo se v društvu odločili, da ob tej priložnosti izdamo tudi zbornik o našem delovanju. To nalogo smo zaupali našemu prijatelju Sandiju Škvarču in častnemu predsedniku našega društva g. Ivanu Škvarču. Potrebno je bilo zbrati vse slikovno in pisno gradivo za celotno obdobje društvenega delovanja. Vsak član društva je pomagal po svojih močeh ter pripomogel k temu, da je zbornik ugledal luč sveta.

Slavnostno sejo smo imeli 25. avgusta v avli osnovne šole Col, katere se je udeležilo zelo veliko naših stanovskih kolegov od blizu in daleč, pa tudi vseh naših sponzorjev in podpornih članov. Nagovoril nas je tudi g. župan Tadej Beočanin, ki je v svojem nagovoru poudaril pomen našega društva za celotno območje Gore ter se zahvalil društvu za vse ure prostovoljnega dela in pomoč ob raznih intervencijah skozi leta. Zaslužnim članom društva so bila podeljena priznanja in zahvale. Za kulturni program so poskrbeli mladi gasilci, harmonikašica Tjaša te MOPZ Razpotje s Cola. Najbolj zanimiva točka večera pa je bila predstavitev novega zbornika, v katerega je bilo vloženega veliko truda in neprespanih noči. Še enkrat vse pohvale avtorjema. Tako bodo lahko tudi naši zanamci prebrali s kakšnimi težavami smo se colski gasilci spopadali, da imamo danes na Colu tako uspešno gasilsko društvo.

Kot pa se za tako obletnico spodobi, smo v nedeljo, 27. avgusta, organizirali veliko gasilsko parado in na športnem igrišču veselico z Modrijani in mladim ansamblom Amaterij. Slavnostne parade se je udeležilo veliko gasilcev in gasilk pa tudi veliko gasilskih vozil od Nove Gorice, Komna pa vse do Postojne. Za strumen korak je poskrbela pihalna godba iz Vrhpolja. Slavnostni govornik je bil mag. Miloš Bizjak, sekretar na ministrstvu za obrambo. S svojo prisotnostjo pa so nas počastili še namestnik poveljnika GZ Slovenije g, Darko Muhič, poveljnik Severno primorske regije g. Stanko Močnik, pa tudi g. Viktor Kavčič iz Tolmina, prejemnik priznanja Matevža Haceta. Pohvale za pogum in odličen prikaz vaje s prosto stoječo lestvijo pa gredo prijateljem iz PGD Podnanos, ki so res lepo popestrili zaključek parade. Vse dogajanje pa se je nato preselilo na športno igrišče, kjer se je odvijala prava gasilska veselica. Mlad ansambel Amateriji so nas ogreli za prihod Modrijanov, ki so dali vse od sebe in nas zabavali proti ponedeljkovemu jutru. Hvala tudi vsem obiskovalcem, ki ste prišli od blizu in daleč in nam s tem pokazali, da smo gasilci res tisti v državi, katerim najbolj zaupate in nas na tak način tudi podpirate. Pred nami je novo desetletje izzivov in preizkušenj, vendar verjamem, da bo gasilsko društvo Col s svojo zagnanostjo in vnemo pričakalo svojega Abrahama v dobri kondiciji. V imenu prostovoljnega  gasilskega društva Col hvala res vsem, ki nas pri našem delu podpirate, pomagate in z nami sodelujete.

PGD Col
Kristjan Polanc

Oglejte si tudi