Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Šagra v Stomažu

Stomaž, vasica, ki sloni na pobočju Čavna, vsako prvo nedeljo v juliju praznuje svoj praznik oz. šagro. Praznovanja šagre so se desetletja obeleževala zgolj s cerkvenimi obredi, v zadnjih letih pa so se raztegnila tudi v popoldanske in večerne ure z veselico in spremljevalnih programom z dobrodelno noto. Te organizira kulturno, turistično, športno društvo Stomaž 87, ki v vasi deluje že 14 let in v zadnjih letih pripravlja tudi tematske razstave. Te so bile najprej na temo 'Stomaža skozi čas', tej pa so sledile vsebine s področja lovstva in živali naših gozdov, starodobnih Tomos mopedov ter zdravilnih zelišč in začimbnic.
Letošnje praznovanje šagre je bilo še posebej slovesno. To pomlad je bilo v vasi opravljenih več del: v središču vasi je bilo zgrajeno športno igrišče, člani društva so s požrtvovalnim delom prenovili dvorano krajevne skupnosti v stari šoli, v vasi so bile postavljene usmerjevalne table, nameščena je bila razsvetljava, ki ponoči osvetljuje vaško cerkev.

V nedeljo, 1. julija, na podvečer, se je na novem igrišču zbralo veliko domačinov in gostov od blizu in daleč. Slavje se je začelo z državno himno, ki jo je zapel domači cerkveni mešani zbor, sledili so še nastopi domačega otroškega cerkvenega zbora, moškega pevskega zbora Vinograd iz Vrtovina, tamburaškega orkestra Danica iz Dobravelj, plesne skupine ADC iz Ajdovščine. Na prireditvi je spregovoril tudi predsednik krajevne skupnosti Boštjan Bratina, poseben gost na prireditvi pa je bil župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki je izrazil veselje ob živahnem utripu manjših krajev v občini. Omenil je tudi načrte za prihodnost v vasi Stomaž. Ob zaključku kulturnega dela so na prizorišču zaplesali plesalci, pridružili so se jim tudi vaški otroci, ki so po igrišču skakali s kolebnicami, vrteli obroče, brcali žogo … Ko pa je glasba utihnila, so otroci na znak v zrak vrgli pisane cvetke - ta cvetlični dež je naznanil, da je igrišče uradno odprto in predano svojemu namenu. Sledilo je veselo rajanje z ansamblom Akordi, med pavzami je zaplesala plesna skupina Ajda. Za vse lačne so člani domačega društva pripravili topel prigrizek in pijačo. Potekal je tudi bogat srečelov. Domačini in obiskovalci so plesali, poklepetali, kegljali in se veselo družili še dolgo v noč.
Mara Obed

Oglejte si tudi