Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Razstava jaslic v Vipavskem Križu

V nedeljo, 8. januarja 2017, smo v Vipavskem Križu zaprli že 7. razstavo jaslic, na kateri je bilo razstavljenih 115 jaslic upodobljenih v različnih tehnikah in materialih. Vse pohvale izdelovalcem jaslic, da iz leta v leto ustvarjajo prave umetnine. Prav zaradi njih postaja kriška razstava prepoznavna širom Slovenije in tudi v zamejstvu. Obisk razstave je bil nad vsemi pričakovanji.

Razstavo smo odprli v nedeljo, 18. decembra 2016, ob prisotnosti številnih obiskovalcev, ki so dvorano Doma krajanov napolnili do zadnjega kotička. Miran, ki je povezoval kulturni program, je na kratko opisal običaje in navade slovenskega naroda v času adventa in božiča. V kulturnem programu smo slišali odlomke iz del znanih slovenskih pesnikov in pisateljev. Prebrali so jih zakonca Alenka in Egon, Maša, Laura in Mia ob spremljavi flavtistke Neže in violinistke Alme. S petjem je program obogatila solistka Ana ob klavirski spremljavi Martine.

Jaslice je blagoslovil domači župnik, brat Vlado Kolenko. Vse prisotne je pozdravil podžupan Alojz Klemenčič ter poudaril, da občina Ajdovščina ceni in podpira prizadevanja, ki jih Križani vlagajo v kulturne prireditve, kot so razstava jaslic in Božična zgodba. Prisotne je pozdravil še predsednik krajevne skupnosti, Harij Bat, ki je razstavo tudi uradno odprl.

Otvoritev je zaključila solistka Ana z najlepšo božično pesmijo, Sveto noč. K petju je pritegnila vse prisotne v dvorani. Nekdo od obiskovalcev je ob zaključku dejal: »Zame je bil že nocoj sveti večer. Hvala vsem!«

Da je bilo božično in novoletno razpoloženje, čar teh praznikov in občutje še bogatejše, so Križani tradicionalno postavili jaslice ob svojih domovih. Zelo zanimive jaslice so bile tudi v samostanski in župnijski cerkvi. Sprehajalce po kriških gasah je spremljala nežna božična glasba iz zvonika župnijske cerkve. Turistično društvo iz Vipavskega Križa pa je poskrbelo za tople napitke, da so se obiskovalci lahko ob koncu ogleda tudi ogreli.

Tudi letošnja razstava jaslic je imela dobrodelno noto. Dragi obiskovalci razstave, hvala Vam, da ste svoj dar namenili hudo bolnemu štiriletnemu Niku. Skupaj smo zanj zbrali 1712 evrov. Hvala!

 

Silva Fučka

Oglejte si tudi