Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Pomlad je čas za festival Okusi vipavske

Najbolj okusen festival na Vipavskem je danes, lahko rečemo, že tradicionalen festival Okusi Vipavske. Zakorakal je v drugo desetletje in nas pričakuje na vseh koncih Vipavske doline v novi pomladni izdaji. Organizacija dogodkov v okviru festivala je tudi tokrat v rokah Razvojne agencije ROD Ajdovščina, ki festival okusov pripravlja v sodelovanju z vipavskimi vinarji.

Vrhunec festivala bo zagotovo tudi letos dvodnevni dogodek na Dvorcu Zemono, ko se bodo na enem mestu predstavili številni vinarji iz Vipavske doline, poleg njih pa tudi mojstri kulinarike in proizvajalci domačih posebnosti.

Nedelja, 14. in ponedeljek, 15. maj bosta dneva, ko bo vina v pokušino postavilo kar 37 vipavskih vinarjev. V teh dveh dneh se bodo zvrstile številne degustacije, predstavitve in mnoga eno gastronomska doživetja.

Posebnost tokratnih Okusov Vipavske bodo mnoge izjemno zanimive predstavitve. Spoznali boste, kako lahko spečete kruh s kislim testom ali kako pripravite joto iz repe tropinke v kar šestih dejanjih. Obiskali nas bodo mojstri iz Neaplja, ki je domovina priljubljene pice in izvrstnih sladic, ter nam približali posebne okuse, ki vodijo iz tradicije v gostoljubnost.  Če pa prisegate na zelišča in čaje iz njih, dobrodošli na predstavitvi z naslovom Gorski zeliščni čaji.

To pa še niso vsi okusi, ki bodo sredi maja prevevali Dvorec Zemono. Vipavska tržnica, ki vsako leto popestri dogajanje festivala, bo tudi tokrat ponudila domače sire, olja, mesnine, med, pecivo in še kaj.

Osrednji del Okusov Vipavske je vedno namenjen vipavskim vinarjem in vinu, ki ga pridelujejo. V okušanje ponudijo najboljše iz svojih kleti. In prav s ponosom je mogoče reči, da so naša vina izjemno cenjena tako med ljubitelji kot med poklicnimi poznavalci. Prav gotovo pa je vsakokrat popestritev tudi spoznavanje vin iz drugih okolij. Letos so organizatorji v goste povabili vinarje iz Slavonije iz sosednje Hrvaške.

Vse to vrhunsko dogajanje pa bo zgolj pika na i mesecu okusnih doživetij v času od 21. aprila do 21. maja. To je čas, ko poteka mesec kulinarike v dvajsetih restavracijah vzdolž Vipavske doline. Vsako leto je ponudnikov posebnih vipavskih jedi v tem mesecu več.

Vsi po vrsti pa so prepričani, da je to pravi način za promocijo naše domače kulinarike, ki je, seveda, vedno povezana tudi z vipavskimi vini, ki se odlično podajo zraven. V naših gostilnah in restavracijah jedi pripravljajo odlični kulinarični mojstri, ki v tem posebnem mesecu z vso predanostjo tradiciji oblikujejo sodobne domače kulinarične mojstrovine.

Vse o dogajanju in festivalu si lahko preberete na spletni strani okusi-vipavske.si, kjer boste našli tudi vse ponudnike v kulinaričnem mesecu, njihove menije in, da se boste laže odločili, tudi njihove cene.

Festival Okusi Vipavske je namenjen čisto vsem, ki imamo radi izjemna vina in nepozabna kulinarična doživetja, zato dobrodošli.

Tudi letos bo s parkirišča pred vojašnico v Vipavi do Zemona in nazaj v času trajanja festivala organiziran brezplačen prevoz za vse obiskovalce.

Doživite Okuse Vipavske 2017!

Oglejte si tudi