Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Martinovanje s pesmijo

Pravijo, da "Sveti Martin, iz mošta dela vin". In prav na Martinovo soboto smo se pevke ŽePZ Strmica iz Rožne Doline, ter ŽePZ Večernica iz Ajdovščine skupaj z organizatorjem MoPZ Šempeter in soorganizatorico gospo Olgo Srebrnič odpravili na drugi konec Slovenije malce 'pomartinovat'.

Najprej smo se vstavili v veliki, sodobni vinski kleti v Ormožu, ki se ponaša z najsodobnejšo tehnologijo. Med degustacijo njihovih odličnih vin smo tudi zapeli, seveda pesmico dnevu primerno. Malce bolj veseli, smo se odpeljali v Jeruzalem na pravo Martinovo kosilo, kjer brez račke, mlincev in rdečega zelja ni šlo. Tudi tukaj je naš skupni pevovodja Miran Rustja malo podirigiral in vsi trije zbori smo skupaj, kot en uglašen zbor zapeli, na vse splošno veselje drugih gostov, ki so nam ploskali in čakali še več. In smo jim ustregli.

Potem smo se vrnili nazaj v Ormož in v grajski kleti odpeli naše tri predvidene pesmi. Resnično neverjetno je, da je pretežno mlajša populacija poslušalcev, zahtevala še več petja. S pomočjo njihove harmonike in tudi njihovih glasov smo prepeli velik repertoar Slovenskih narodnih, partizanskih in zaključili z našo Vstala Primorska.

Čeprav smo se od doma odpravljali v pričakovanju, kako bo vse to izpadlo, smo se domov vračali veseli in ponosni na našo mladino. Če smo se kdaj tako kot Boris Kopitar spraševali "Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi?" Sedaj vemo: "Ja, bo!"

Slovenska ljudska pesem pravi tako "kolkor kapljic tolko let..." Po kapljicah sodeč, predvsem tistih žlahtnih, je pred nami še veliko, veliko let.

 

I.I.

Oglejte si tudi