Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
11°C
-1°C
JUTRI
15°C
-2°C
Deli
8421

Davki določili zmagovalca

Natečaj Davki in jaz – Kaj mi omogoča davčni sistem?, se je uspešno zaključil. Natečaj je navdihnil številne mlade iz celotne Slovenije. Nastale so izvirne umetnine, ki vodijo opazovalca skozi mladostniško, a zato nič manj strogo, razmišljanje na temo Kaj mi omogoča davčni sistem?.

Namen natečaja, ki ga že drugo leto zapored razpisuje Inštitut za mladinsko politiko v okviru projekta Pobarvajmo sivo, je krepiti družbeno zavedanje o pomenu izpolnjevanja davčnih obveznosti kot družbene vrednote med mladimi.

Izmed prispelih umetniških prispevkov (mladi so se preizkusili tako v likovnem in fotografskem kot tudi v literarnem ustvarjanju) je komisijo najbolj prepričalo rap-besedilo Davki (rap) avtorjev Žige Celarca Fotivca in Jasmina Bašića, ki sta ga ustvarila pod vodstvom mentoric Tine Grobovšek in Maje Ipavec. Drugouvrščeno delo pa je ilustracija Maje Piuzi z naslovom Davki in jaz, ki je s svojim ilustratorskim znanjem prikazala, kaj ji v vsakdanjem življenju omogočajo davki.

Letos je natečaj spodbudil veliko mladih iz vse Slovenije, da so kritično razmislili o pomenu davkov ter preizkusili svojo ustvarjalnost. Nedvomno sta k odličnemu odzivu pripomogli tudi mikavni nagradi za prvo- in drugouvrščeno delo, in sicer povratni prevoz Ljubljana - Dunaj za dve osebi in prevoz z muzejskim vlakom po Deželi Celjski, ravno tako za dve osebi. Nagradi poklanjajo Slovenske železnice. Vsi ostali sodelujoči pa so že prejeli sladko presenečenje domačih pokroviteljev Mlinotest in Fructal ter namizno didaktično igro Pobarvajmo sivo, s katero bodo mladi ustvarjalci preverili in utrjevali svoje znanje na temo sive ekonomije in davkov.

Posebno pozornost so letos pritegnila likovna dela dijakov 1. d-razreda Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, ki so o sivi ekonomiji in davkih razmišljali med likovnim poukom ter tako ustvarili zgovorne slike. Nekaj teh slik bo, skupaj z ostalimi tekmovalnimi izdelki, na ogled na potujoči razstavi, ki bo v oktobru obiskala Ajdovščino, Koper in Gornjo Radgono.

»Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije.«

 

Inštitut za mladinsko politiko

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!