Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Ambasadorji nasmeha v VDC-ju

Bivalno enoto VDC Ajdovščina - Vipava so obiskali trije terapevtski pari iz društva 'Ambasadorji nasmeha' ter strokovna komisija za izobraževanje in pridobivanje licence za opravljanje aktivnosti in terapije s psom. Skupaj so polepšali popoldanski čas varovancem doma.
Pari opravljajo aktivnosti in terapije s pomočjo izšolanih psov, skupaj postaneta tako imenovani 'Terapevtski par'. Terapevtski par sta torej vodnik in pes s pridobljeno licenco za opravljanje dejavnosti.

Obiskali so nas trije terapevtski  pari:

- vodnica Ana s psičko ROLI, pasme Borderski ovčar (Border collie), poznamo jo že s psičkom BONOM, s katerim pri naših uporabnikih večkrat izvajata terapijo,

- vodnica Jasmina in psička KORA, pasme Borderski ovčar (Border collie), ki prihajata iz sosednje države Hrvaške. Psičko šola v Sloveniji, z njo dela tudi na Hrvaškem,

- vodnik Primož s psičko po imenu OLA, pasme Nemški ovčar (Deutscher Schäferhund) doma iz Slovenije.

Po Sloveniji trenutno opravljajo obiske pod nadzorom oz. tako imenovane OPN-je, ki se jih udeleži tudi posebna komisija za izobraževanje. Obiske pod nadzorom izvajajo pri različnih uporabnikih, kot so VDC-ji, vrtci, domovi za starejše občane, šole,večkrat imajo tudi dan odprtih vrat.

Znano je, da terapija s psom pozitivno vpliva na telesni, mentalni, socialni in kognitivni vidik ter tudi na govor in komunikacijo človeka. Za opravljanje te dejavnosti mora biti pes dobro socializiran, vzgojen in šolan, z visokim tolerančnim pragom do ljudi in drugih živali. Imeti mora veljavno veterinarsko spričevalo in biti redno negovan. Pes mora skupaj z vodnikom uspešno opraviti testiranje na področju osebnosti in sposobnosti, praktično usposabljanje, skupaj s svojim vodnikom uspešno opraviti zaključni izpit in dopolniti 2 leti.
Tudi v bivalni enoti so bile tri članice komisije, ki so pod budnim očesom spremljale, ocenjevale in opazovale kako se psi odzivajo na uporabnike, razne predmete in na sodelovanje skupaj z vodniki.

ROLI, KORA in OLA tako pridobivajo licenco 'pes terapevt' za opravljanje aktivnosti in terapije s psom. Upamo, da so bili z obiskom v naši bivalni enoti še korak bližje certifikatu!

Ani, Jasmini, Primožu, Roli, Kori in Oli pa kličemo: "Hvala,da smo bili lahko del vaše zgodbe! Obiščite nas še kdaj!"

 

BE



Oglejte si tudi