Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Ajdovski planinci v avstrijskih gorah

Po krajšem poletnem premoru, za kar je bilo krivo slabo vreme, smo se ajdovski planinci v nedeljo, 14. 8. 2016, odpravili v avstrijske gore.

Ob rani jutranji uri je avtobus s 46 pohodiki  peljal iz Ajdovščine skozi Italijo v Avstrijo, skozi Beljak,  mimo dveh jezer in znanega turističnega kraja Bad Kleinkirchheim. Po več kot triurni vožnji smo se pripeljali do gorske turistične vasice Sv. Oswald, 1316 m, v osrčje avstrijske Koroške, ki leži v dolini, južno od 2331 m visokega Klomnocka, cilja našega pohoda. Planinska pot, ki je dobro označena in ravno prav strma za ogrevanje, se prične po gozdu in preide v travnati svet, delno poraščen z macesni in bogat z vodnimi viri, saj iz hribov izvirajo številni potočki. Zaradi travnatega terena se na višini 2000 m pasejo krave in ovce. Iz Sv. Oswalda vozi gondola Brunnachhoehe na višino 1902 m. Od tu je po grebenu dobro uro hoje do Mallnocka. Vožnjo z gondolo si je privoščilo tudi nekaj naših pohodnikov.

Po dobrih dveh urah hoje smo prišli do prvega vrha Malnock, 2226 m, kjer smo se združili s pohodniki, ki so se povzpeli na greben z gondolo. Vzeli smo si čas za krajši počitek, malico in lepe razglede. Pot smo nadaljevali po grebenu in v pol ure hoje smo bili po krajšem vzponu na  drugem vrhu, Klomnocku. Na obeh osvojenih vrhovih, tudi na okoliških, so postavljeni veliki križi. Na vrhu smo si vzeli čas za razgledovanja, saj so od tu vidni številni vrhovi celega pogorja. Seveda, vse lepote je potrebno za spomin še fotografirati. Na nobenem vrhu ni bilo žiga, zato so spominske planinske knjižice ostale prazne. Lepo in sončno vreme nas je nagradilo s čudovitimi razgledi na Visoke in Nizke Ture, Karavanke, v daljavi tudi na Julijske Alpe s Triglavom, Jalovcem, Mangartom, Višem in Montažem. Oba osvojena vrhova se nahajata v pogorju Krških Alp, v skupini nacionalnega parka Nockberge, ki slovi po številnih zaobljenih vrhovih, katerih imena se končajo na »nock«, in niso značilni za alpski gorski svet. Skoraj vsi vrhovi presegajo višino 2000 m.

Z vrha Klomnocka smo se vračali po drugi strani, mimo koče Stein Alm Hutte in Larchen hutt'n, kjer so nas oskrbniki lepo sprejeli. Po dobrih dveh urah hoje navzdol, sta nas vodnika Mirko in Bogdan pripeljala na izhodišče pohoda, kjer nas je čakal avtobus in dolga vožnja proti domu. Polni lepih vtisov smo se v večernih urah srečno vrnili domov.

 

M.S.

Oglejte si tudi