Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

18. Velikonočni pohod na Malo goro

Planinska sekcija Kamnje prireja na velikonočni ponedeljek, 6. 4. 2015, že osemnajsti Velikonočni pohod na Malo goro.

V Kamnjah se takoj po pustu začnemo pripravljati na ta dogodek, s katerim želimo ohranjati spomin na čase, ko so na Mali gori še kosili in spravljali seno za krmo živine. To delo je vsako leto v juliju in avgustu zahtevalo vse člane družin od najmlajših do najstarejših. Na Mali gori je bilo v tem času zelo živahno, saj skoraj ni bilo družine v vasi, ki na Mali gori ne bi imela svoje parcele. Seno, ki so ga tu pridelali in s težavo spravili v dolino, jim je pomenilo nekakšno zmago ter kljub trdemu delu pustilo lepe spomine.

Želimo si, da bi čim več pohodnikov začelo pohod v Kamnjah, kjer si bodo lahko ogledali stalno razstavo 'Mala gora, nekoč in danes', ki prikazuje predmete in orodja, ki so jih uporabljali v času košnje. V sliki in besedi so predstavljeni tudi dosedanji pohodi ter gradnja koče na Mali gori. Za vzpon na Malo goro si bodo pohodniki lahko izbrali običajno planinsko pot, priporočamo pa vzpon po Poti koscev in grabljic, kjer bodo lahko spoznavali ledinska imena področij ter predmete, ki so jih uporabljali v času košnje.

Zaključek pohoda bo kot običajno pri koči na Mali gori s krajšim kulturnim programom in prijetnim druženjem. Dišalo bo tudi po polenti, zabeljeni s košenino!

Pripravljamo nagrade za najmlajšega in najstarejšega pohodnika, kot tudi za tiste, ki bodo opravili že peti, oziroma deseti pohod.

Za popestritev dogajanja, pa letos ob pohodu pripravljamo še predavanje s planinsko tematiko.

Vabljeni vsi ljubitelji pohodništva!

Planinska sekcija Kamnje

Oglejte si tudi