Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
16°C
12°C
TOR.
16°C
13°C
Deli
7883

Obisk Mira Cerarja v Ajdovščini

Dogodek v Lavričevi knjižnici Ajdovščina je bil dogodek s poslanstvom. Poimenovali bi ga lahko kot skupno prizadevanje Olimpijskega komiteja Slovenije in Slovenske olimpijske akademije, ki zastopata vrhunske športnike in vrhunski šport, gibanje, zdravo življenje in vse bolj tudi zdravo okolje na eni strani ter slovenskih (splošnih) knjižnic, ki odražajo svet knjige, branja ter umetnosti in kulture (pojmovane v širokem smislu, že od časa stare Grčije naprej) na drugi strani.

Skupni načrt je nastal na podlagi prepričanja, da sta si svet športa in svet branja, knjige in kulture različna le na videz, v resnici sta tesno povezana. Kajti knjige odražajo življenje in tudi šport, prinašajo zgodbe o športu in športnikih in navdihujejo ter spodbujajo mlade, da stopijo na pot športa. Knjiga pomaga športniku pri učenju, študiju in mu tudi pomaga, da se sprosti in odklopi. Tudi šport sam ni namenjen le krepitvi telesa, je tudi način, da športnik (p)ostane celovita osebnost, pri tem mu pomaga knjiga, je med drugim dejal Miro Cerar, eden največjih slovenskih športnikov vseh časov, predsednik Slovenske olimpijske akademije in Ambasador športa, strpnosti in fair-playa na srečanju v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini.
Cerarja, o katerem so v času olimpiade v Tokiu Japonci dejali, da je 'bog konja z ročaji, mi pa smo njegovi podaniki', so udeleženci spraševali po njegovih 'izkušnjah iz prve roke' na največjih svetovnih tekmovanjih. Olimpijec se je izkazal za simpatičnega, duhovitega in natančnega sogovornika in pripovedovalca, s katerim so se na koncu vsi želeli fotografirati. Gost je posebej izpostavil šport kot vzgojo za življenje. Poudaril je, da si tudi druge olimpijske organizacije prizadevajo za dopolnjevanje športa in kulture ter knjige. Tudi zato, ker športnik potrebuje ob športni še 'drugo kariero', torej tisto po aktivnem športnem udejstvovanju.

Z Mirom Cerarjem se je pogovarjal športni novinar Sandi Škvarč.

Udeležence je v imenu olimpijske akademije pozdravila tudi njena članica Sonja Poljšak, vipavska rojakinja, ki deluje na Obali. Spregovorila je o pristopih, ki jih razvija akademija, da med mladimi učvrsti elemente športnih vrednot, sprejemanja tako zmag kot porazov ter za celovit osebnostni razvoj mladih. "Športni učitelji in učitelji, trenerji in drugi naj se le obrnejo na nas – dobili bodo podporo", je pozvala. Lavričevi knjižnici je izročila monografijo o Miroslavu Cerarju, ki jo je ta tudi podpisal.

Ajdovsko športno-knjižničarsko srečanje je bilo prvo od petih: v naslednjih dneh in tednih se bodo zvrstila – z drugimi vrhunskimi športniki - še v knjižnicah v Postojni, Mariboru, Hrastniku in Radljah ob Dravi.

Foto: Arhiv LKA

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi