Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Prvi koraki za nadaljevanje gradnje na Ribniku

Občinski svet se je na zadnji seji seznanil tudi z načrtovanim nadaljevanjem stanovanjske gradnje na Ribniku. Gradivo je bilo tudi javno razgrnjeno, opravljena je že bila javna obravnava, sledi priprava ustreznega odloka.
Območje, ki je bilo že dlje časa rezervirano za blokovsko gradnjo, meri približno 3,5 ha in je omejeno z Domom starejših občanov ter stanovanjskima soseskama Ribnik in Kresnice, proti Žapužam so zelene površine, na jugozahodu ga omejuje regionalna cesta. Ker gre za večje območje, terja celovit pristop ter skupno reševanje infrastrukture. Glavni dovoz v sosesko je preko ulice Milana Klemenčiča, sedaj slepi krak Bevkove ulice se podaljša v krožno povezavo. Parkirne površine so za stanovalce predvidene v kletnih etažah, zunaj je le omejeno število parkirišč za obiskovalce, tako da se čim več prostora med stavbami nameni parkovni zasaditvi. Višina blokov se prilagaja sedanji gradnji, s tem da so najvišje zgradbe bližje regionalni cesti in se postopno znižujejo proti vrtcu Ribnik.

Svetniki so opozorili, da je treba ohraniti dovolj prostora za morebitno širitev Doma starejših občanov, ki bo moral zaradi spremenjenih normativov v sedanjih prostorih zmanjšati število postelj oziroma oskrbovancev. Podobne pripombe so bile podane tudi na javni obravnavi. Je pa v navezavi z Domom starejših občanov možna gradnja varovanih stanovanj ozirom druge oblike stanovanj, namenjeni starejši populaciji, ki jih v občini tudi primanjkuje. Vendar pa načrtovalci niso naklonjeni previsoki koncentraciji ene starostne skupine na enem mestu – tako kot sta v mestu dve šoli in dva večja vrtca, bi bilo nov dom za starejše smiselno zgraditi na drugem koncu mesta.

Za gradnjo prvega stolpiča z neprofitnimi stanovanji se občina dogovarja s Stanovanjskim skladom RS, za nadaljevanje gradnje pa želi občina privabiti zasebne investitorje. Lega soseske je imenitna, saj so vse podporne funkcije mesta v neposredni bližini, vrtec in šola sta oddaljena le lučaj, športna igrišča in rekreacijske površine tudi, na dosegu roke je upravna enota, soseska se prometno navezuje na obvoznico in s priključkom na hitro cesto, oskrbo omogočajo bližnja nakupovalna središča …

rl

Oglejte si tudi